Вибухи в Криму пролунали 9 серпня / t.me/KrimSegodnya

Експерти проаналізували подробиці вибухів на аеродромі в Новофедорівці в окупованому Криму. Вони підсумували, скільки знищено техніки, чим стріляли і як далі можуть розвиватися події.

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, по суті деокупація Криму вже почалася. 

У Новофедорівці базувався 43-й винищувальний авіаційний полк країни-агресора, який бомбив мирні українські міста. У його складі були винищувачі Су-30СМ, Су-33 і бомбардувальники Су-24М.

"Цей аеродром в першу чергу використовувався для завдання ударів по Херсонській і Запорізькій областях", - заявив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Експерти вважають вибухи в Криму переломним моментом у війні Росії проти України.

"Військові об'єкти Російської Федерації в Криму вразливі, і приховати це вже неможливо", - заявив Павло Лакійчук, керівник програм безпеки Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Однак кремлівські пропагандисти поспішили знову все списати на кинутий недопалок або головотяпство. А російське Міноборони взагалі запевнило, що ніяка техніка не постраждала. Правда, брехню видають масштаби події - за кілометр від вибухів не залишилося цілих вікон у будинках.

10 серпня українська сторона підтвердила: одним махом знищено 9 ворожих винищувачів. Однак сам удар по російській базі Україна заперечує. Українське Міноборони взагалі тролить російських агресорів, нагадуючи "про заборону куріння в невстановлених місцях".

У кожної зі сторін є свої підстави заперечувати удар України по стратегічному об'єкту Росії. Для Кремля звинуватити Україну - це значить розписатися у своїй безпорадності.

У будь-якому випадку військові аналітики обережно сходяться на думці: вибухи в Новофедорівці - не випадковість. Одночасність вибухів на двох різних об'єктах, ймовірно, виключає офіційну російську версію про випадкову пожежу, але не виключає ні диверсію, ні ракетний удар. 

Тут одні аналітики припускають, що удар по аеродрому окупантів в Новофедорівці було завдано ATACMS. Інші ж цю інформацію спростовують, стверджуючи, що це міг бути український ракетний комплекс "Грім-2", дальність якого сягає 280 кілометрів.

"Я не виключаю й іншого більш фантастичного сценарію, а саме застосування "Грому-2". Це оперативно-тактичний ракетний комплекс, який досить довгий час розроблявся в Україні при інвестиціях Саудівської Аравії", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко.

Рознести в пух і прах російську базу українці могли і модифікованим "Нептуном", який вже показав себе на ділі у випадку з крейсером "Москва". Але зараз немає жодних доказів, що підтверджують цю гіпотезу.

Не можна виключити і диверсії за допомогою безпілотників. Але чим би не атакували, цей удар по базі в Криму - особистий ляпас Путіну.

"Розгром авіабази - це страшний удар по психіці Путіна і його російському іміджу", - говорить політолог Віктор Небоженко.

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня пролунала серія вибухів і сталася пожежа на території аеродрому "Саки" в районі населеного пункту Новофедорівка в тимчасово окупованому Росією Криму. 

У Міноборони Росії стверджували, що вибухи сталися через те, що здетонували боєприпаси. Повідомлялося про постраждалих і одного загиблого.

Вас також можуть зацікавити новини: