Ілюстрація /REUTERS

Оператор Об'єднаної енергосистеми України – держкомпанія "Укренерго" погасило державній компанії "покупець Гарантований" 30% заборгованості – близько 450 мільйонів гривень для оплати виробникам електричної енергії за "зеленим" тарифом в липні.

Читайте також"Зелений" тариф для сонячних панелей на дахах знизять в три рази з 2025 року

Про це повідомила прес-служба компанія.

Відео дня

"Укренерго" сплатило "Гарантованому покупцю" 450 мільйонів гривень для компенсації витрат на покупку електроенергії з відновлюваних джерел енергії за "зеленим" тарифом. Це близько 30% від загальної прогнозованої суми боргу за липень – 1,58 мільярда гривень. Остаточна сума боргу буде сформована після закриття місяця", - сказано в повідомленні.

У компанії зазначили, що у зв'язку з тимчасовим припиненням судом дії нових тарифів "Укренерго" на друге півріччя, а також нестабільністю платежів з боку учасників ринку та їх недостатнім обсягом для покриття витрат, "Укренерго" не має можливості виконувати свої зобов'язання в строк і в повному обсязі.

"Так, блокування тарифу компанії лише в липні призвели до дефіциту фінансування в розмірі 2,4 мільярда гривень", - пояснили в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, 29 липня "Гарантований покупець" заявив про намір стягнути в судовому порядку з оператора Об'єднаної енергосистеми України – держкомпанії "Укренерго" 1,56 мільярда гривень авансового платежу для виконання своїх зобов'язань з оплати виробникам електричної енергії за "зеленим" тарифом в липні.

Держпідприємство "Гарантований покупець" було створено у квітні 2019 року. На підприємство покладено функції виконання зобов'язань держави з оплати електроенергії з відновлюваних джерел енергії за "зеленим тарифом".