З 1 травня всі побутові споживачі газу в Україні були автоматично переведені на річний тариф споживання газу. Таким чином, ціни за блакитне паливо, як товар, для українців зафіксовані на рік – до кінця квітня 2022 року.

Однак, українські домогосподарства мають право знову повернуться на місячний тариф, якщо вирішать, що так буде дешевше.

То чи варто це робити на період літа, коли вартість газу нібито традиційно падає?

Відео дня

Вирішення цієї дилеми особливо актуальне для домогосподарств, які проживають в приватних будинках і мають газове опалення. Для тих, хто живе в багатоповерхівках, блакитне паливо використовується тільки для приготування їжі, а основні витрати в опалювальний сезон – це платіжка від теплокомуненерго.

Стабільні цінові розцінки на ключове паливо трохи полегшать життя нашим громадянам і позбавлять від страхів перед несподівано «важкими» платіжками в прийдешній опалювальний сезон. Адже ціни на наступну зиму вже відомі, і поки вони нижчі за ринкову вартість газу

Газові компанії, які обслуговують більшу частину населення, запропонували річну ціну – трохи менше як вісім гривень за кубометр. Є також газовики, наприклад, Херсонська, Чернівецька та Житомирська обласні компанії, у яких кубометр газу коштує як буханець хліба - понад тринадцять гривень.

Стабільні цінові розцінки на ключове паливо трохи полегшать життя нашим громадянам і позбавлять від страхів перед несподівано «важкими» платіжками в прийдешній опалювальний сезон. Адже ціни на наступну зиму вже відомі, і поки вони нижчі за ринкову вартість газу.

Кожна газова компанія нашої країни самостійно встановлює розцінки для своїх споживачів, а споживачі, своєю чергою, мають право вибирати: у кого купувати паливо.

Варто зазначити, що згідно з нині чинними правилами постачальник газу самостійно ухвалює рішення дозволити своєму споживачеві знову повернуться на річний тариф чи ні.

Тобто, в надії заощадити влітку пару сотень гривень, можна сильно прогоріти в опалювальний сезон, коли місячні ціни традиційно вище.

Навряд чи постачальники захочуть втрачати додатковий заробіток і, наприклад, в грудні при місячній вартості кубометра газу 12-13 гривень і дозволять споживачеві легко повернутися до річної ціни на рівні 8 гривень.

Отже, є вагомий аргумент на користь того, щоб залишитися на річному тарифі. Потрібно просто подивитися на річне споживання газу і побачити, що 85 відсотків загального обсягу використовується в опалювальний сезон - з кінця жовтня і по березень.

Тобто ціна, яка діє в холодний сезон, є ключовою у витратах на газ по всьому року.

Навіть, якщо 15 відсотків споживання, що залишилися, купити в два рази дешевше, ніж за річним тарифом, це все одно не окупить витрати взимку при використанні місячного тарифу.

До речі, не виключено, що якісь газові компанії будуть пропонувати українцям привабливі літні ціни для того, щоб вивести їх з режиму фіксованих річних тарифів, а взимку вже підняти ціни на максимум.

Другий аргумент за те, щоб залишитися на річній ціні: поки місячні ціни на газ не сильно відрізняються від річних. На червень жоден вітчизняний постачальник газу не запропонував місячну ціну на газ дешевше 7,88 гривні за кубометр.

Кон'юнктура цін, яка зараз склалися на європейському та українському ринках, не дає поки надії на значне зниження розцінок на блакитне паливо.

Є підстави прогнозувати, що місячна вартість газу в грудні 2021 року буде на рівні 12-13 гривень за кубометр

У Європі та Україні йде активний процес закачування палива в підземні сховища, тобто, ціна його закупівлі зараз буде закладена в тариф на опалювальний сезон.

Є підстави прогнозувати, що місячна вартість газу в грудні 2021 року буде на рівні 12-13 гривень за кубометр.

Українцям, які проживають в приватних будинках, варто сім разів подумати перш ніж перескочити зараз на дешевший місячний тариф.

У тих, хто використовує газ тільки для приготування їжі, зазвичай газова платіжка не перевищує сотні гривень в будь-який з місяців року.

У наших реаліях лише відчайдушні споживачі підуть на ігри з переходом на різні види тарифів, однак, треба бути готовим оплатити цей ризик.

Анна Бредіхіна

Читайте всі статті автора