НАТО / Фото: NATO.int

У Верховній Раді зареєстровано чотири законопроекти під номером 1014, які передбачають відмову України від позаблокового статусу і фіксацію курсу на вступ до НАТО.

Першим подала законопроект "Батьківщина", за нею - "Блок Петра Порошенка", далі "Народний фронт" та особисто президент України Петро Порошенко.

Читайте такожУ НАТО назвали три умови вступу України

Відео дня

Про це повідомляє політик Анатолій Гриценко на своїй сторінці у Facebook.

"Перших три проекти скасовують позаблоковий статус і чітко фіксують стратегічну мету України - вступ до НАТО. Ясна річ, не сьогодні, на перспективу. Проект Президента зареєстрований останнім із чотирьох. Тож виписувався він довше і старанніше. У проекті Порошенка йдеться про що завгодно, про усілякі принципи й критерії, але в ньому не зафіксовано головного - немає там мети вступу України до НАТО", - пише він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України ухвалила президентський Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості» (№1014-3).

За це рішення проголосували 303 народні депутатів із 309, зареєстрованих у сесійній залі.

Відповідно до закону, у статті 6 Закону України “Про основи національної безпеки України” встановлюється, що серед пріоритетів національних інтересів є інтеграція України у європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі та в євроатлантичний безпековий простір; розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами світу в інтересах України.

Довідка УНІАН. Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» від 1 липня 2010 року, яким було закріплено принцип позаблоковості, що означає неучасть України у будь-яких військово-політичних союзах, зокрема відмову від інтеграції до НАТО.