конституционный суд / Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, суддя-доповідач у справі Сергій Вдовиченко оголосив правову позицію Верховного суду. Зокрема, Верховний суд вважає обмеження максимального розміру щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці 10 тис. 740 грн таким, що не відповідає Конституції та негативно впливає на гарантії незалежності суддів.

Читайте такожПорошенко закликав скасувати недоторканність суддів

Як пояснила журналістам по завершенню сьогоднішнього судового засідання заступник голови Верховного суду Марина Клименко, Верховний суд оскаржує обмеження максимального довічного грошового утримання не всіх суддів, а лише тих, хто пропрацював на посаді судді не менше 20 років та має бездоганну репутацію.

Відео дня

Вона також додала, що до вступу в дію норм закону, які оскаржуються у Конституційному суді, такі судді мали права не менше ніж на 80% від заробітної плати по завершенню 20-річної кар'єри плюс щорічно по 2%, якщо суддя працював понад 20 років, але не більше 90% від заробітної плати.

Оспорюваними нормами максимальне грошове утримання судді у відставці обмежується 10 тис. 740 грн.

Вона також пояснила, чому Верховний суд вважає таке обмеження не справедливими по відношенню до суддів: "Професія судді - відправляти правосуддя і він повинен бути убезпечений від різних ризиків впливу і він повинен мати гарантії незалежності".

Також заступник голови Верховного суду навела ще один аргумент, чому судді мають право отримувати пенсію, що більш як в 10 разів перевищує середню по країні.

"В країні близько 15 млн пенсіонерів, а суддів - 8 тис. за штатом. Це не так багато, і в масштабах держави це не дуже велика сума", - сказала вона. Разом з тим Марина Клименко не відповіла на запитання журналістів, про які суми недоотриманого грошового забезпечення йдеться, на скільки закон, що оскаржується в КС обмежує грошове утримання. "Я не можу вам сказати, оскільки це залежить від стажу роботи судді. У нас є судді, які пропрацювали і 30, і 35 років, і більше", - зазначила вона.

Після сьогоднішнього судового засідання КС перейшов до закритої форми письмового слухання справи, про дату і час рішення у ній КС повідомить окремо.