Поліція забрала у протестувальників плакати / фото censor.net.ua

Сьогодні, 22 січня, в Москві біля будівлі посольства Японії в Грохольскому провулку прихильники Комуністичної партії Російської Федерації та Лівого Фронту провели пікет проти можливої ​​передачі Курильських островів.

Як повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на соцмережі, зібралося приблизно 100 осіб із плакатами "Путин передаст Курилы Японии?!", "Руки прочь от Курил!", "Хватит торговать Россией!".

Поліція періодично вимагала згорнути прапори і плакати, оскільки формально відбувається зустріч із депутатом, проте потім плакати з'являлися знову.

Відео дня

Читайте такожУ Кремлі заявили про ускладнення в переговорах щодо Курильських островів

Пізніше біля посольства Японії почалися затримання. Поліція забрала у протестувальників плакати, заявляючи про те, що прапори і плакати можуть тримати тільки депутати та їхні помічники. Загалом затримали 11 осіб з Лівого Фронту та КПРФ.

Сьогодні відбудуться переговори президента Росії Путіна і прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе.

Раніше аналогічна акція пройшла в Хабаровську (за даними мерії, в ній взяли участь близько 100 осіб, за даними організаторів - близько 500 людей), пікети пройшли у Находці й Калінінграді.

Японія не визнає належності Росії островів південної частини Курильської гряди - Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї. Через суперечку про належність островів Росія і Японія досі не підписали мирного договору після Другої світової війни.

14 листопада 2018 року після зустрічі лідерів Росії і Японії прес-секретар Дмитро Пєсков розповів про плани повернутися до декларації 1956 року, згідно з якою Москва погоджувалася передати японській стороні два з чотирьох островів. МЗС Росії згодом заявляв, що умовою підписання мирного договору є визнання російського суверенітету над усіма Курильськими островами. Очікується, що 21 січня в Москву для продовження переговорів прибуде прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе.