У Росії слухається справа про "кота-наркокур`єра" / фото - Комерсант, Дмитро Сотников

У Новомосковську Тульської області РФ судять ув'язненого колонії, який звинувачується в спробі налагодити канал постачання наркотиків за допомогою кота. Зазначений кіт служив у справі головним речовим доказом, але сторона захисту стверджує, що його підмінили.

Читайте такожВипускав на волю інших кішок: у техаському притулку кота посадили до "одиночної камери" за "нічні акції"

Подробиці судового розгляду наводить «КомменсантЪ». За версією слідства, в'язень колонії №6 Едуард Долгінцев вирішив налагодити канал постачання наркотиків з волі. Для цього він нібито приручив кота і передав його знайомим в місті.

Відео дня

Ті нібито мали надягти на тварину нашийник з тайником і випустити його біля колонії — щоб кіт захотів повернутися додому. Але чоловіків з котом у тюремної огорожі затримали поліцейські. Кота визнали речовим доказом "сіро-біло-чорного кольору" і відправили на перетримку в місцевий зоокуток.

Надалі з'ясувалося, що кіт із зоокутка втік. Сторона захисту вимагала закрити справу, стверджуючи, що слідство втратило головний речовий доказ. Проте, в понеділок звинувачення представило «речдок» в суді. Контейнер з котом поставили прямо на суддівський стіл.

При вивченні кота сторона захисту дійшла до висновку, що це зовсім не той кіт, якого передавали на зберігання в зоокуток.

«У справі є фототаблиця з котом, є відеозапис, коли співробітники знімають машину і кота в ній. Після цього телебачення знімало того самого кота в зоокутку. Скрізь у того кота всі чотири лапи були білі. А нам привезли кота, у якого передня ліва лапа смугаста. Іншого забарвлення морди — у того ніс був повністю білий, у цього ніс також смугастий. Виходить, що вони принесли іншого кота», — розповів журналістам адвокат Дмитро Сотников.

Адвокат вважає, що втрату речдоку — і без того серйозне порушення — звинувачення зробило важчим через фальсифікацію речового доказу.

Почувши претензії захисту до представленого кота, суд оголосив перерву до 14 листопада. Захист обіцяє підготувати письмове звернення про підміну речового доказу до наступного засідання.

Раніше повідомлялося, що британським ув'язненим наркотики і телефони передавали в зашитих щурах.