Фото REUTERS

Криптовалюта - це не просто нова і незрозуміла технологія, а повноцінна альтернатива доларам і євро. Цифрові валюти, які працюють без регулювання банків, називають криптовалютами. Їх неможливо помацати, і жодна організація не несе за них відповідальність. Найпопулярнішою криптовалютою сучасності є біткоїн.

Історія біткоїна

Біткоїн - найпопулярніша криптовалюта у світі. Він становить найбільшу частку ринку криптовалют.

Читайте такожSpaceX відправить на Місяць новий всюдихід NASAВперше він був представлений в жовтні 2008 року анонімним розробником (або групою розробників) Сатоши Накамото. Накамото в своєму документі описав принцип роботи біткоїна. Він описав своє бачення світу, де люди можуть використовувати онлайн-платежі без участі банків. 

Відео дня

У січні 2009 року в новій платіжній системі було згенеровано перші 50 біткоїнів. У міру зростання популярності біткоїна росла його ціна. Курс біткоїна продовжує зростати донині. На момент написання статті 1 біткоїн коштує майже 2 мільйони гривень.

Як працює біткоїни - від блокчейну до майнінгу

В основі роботи Біткоїни лежить технологія блокчейна - це публічна база даних, в якій є відомості про всі зроблені транзакції з біткоїном. Однак особисті дані про покупців і продавців залишаються анонімними. Для того, щоб здійснювати операції з біткоїном, потрібен електронний гаманець і приватний ключ.

Для здійснення угоди з біткоїном обом сторонам потрібен відкритий і закритий (приватний) ключ. Продавець пред'являє покупцеві відкритий ключ, а покупець підтверджує її своїм закритим. Після цього відбувається транзакція. Дані про транзакцію формують "блок", який приєднується до ланцюжка інших транзакцій.

Цей блок з інформацією про транзакцію з'являється на комп'ютері всіх майнерів - учасників системи криптовалют. Вони перевіряють справжність транзакції і підтверджують її, за що отримують нагороду у формі біткоїнів. Однак майнінг вимагає величезних ресурсів і дуже потужних комп'ютерів, тому ним може займатися не кожен. 

Таким чином, всі дані про криптовалюту зберігаються на безлічі незалежних серверів, що робить біткоїни захищеним від злому і впливу банків.

Заробити на біткоїні можна декількома способами: інвестувати в криптовалюту і чекати, поки виросте її вартість; торгувати біткоїнами або вигідно перепродувати їх на різних біржах; а також зайнятися майнінгом криптовалюти.

Вам також може бути цікаво: