Партія 'За майбутнє' виборола фінансування для замку Радзивіллів

Замок Радзивіллів у Олиці внесено до бюджетного фінансування. Уже в цьому році в рамках програми "Велика реставрація" держава виділить перші 10 млн гривень. Парламентарії внесли до державного бюджету-2022 поправку депутатської групи "Партія "За майбутнє" про субвенцію місцевим бюджетам на реалізацію проектів ремонтно-реставраційних робіт пам'яток культурної спадщини.

"Це спільна перемога всієї нашої волинської команди. Усі ми добре розуміємо значимість цієї історико-культурної пам’ятки не лише як туристичного магніту для Великої Волині. Замок відіграє значну роль у геополітичному європейському контексті. Зручне географічне, логістичне розташування поблизу кордону сприятиме транскордонному, міжнародному співробітництву. Історію ми шануємо, та найперше думаємо про майбутнє, яке потрібно будувати вже зараз", — заявила народна депутатка Ірина Констанкевич.

Констанкевич подякувала всім, хто працював над виділенням фінансування для замку. "Кожен свого часу та на своєму місці добре виконував роботу з глибоким розумінням необхідності посилювати, розвивати потенціал Волині через туристичну інфраструктуру", — зазначила депутатка. Серед драйверів процесу Констанкевич згадала голів обласної ради Ігоря Палицю, Ірину Вахович, Григорія Недопада, обласних депутатів, народних депутатів від Волині, представників місцевого самоврядування, музейників, працівників обласної адміністрації, МКІПу.

Відео дня

Довідка. Оборонний замок в Олиці в 1564 році заклав Микола Радзивілл. Це був один із перших в Україні квадратних замків, укріплений муром та оточений ровом із водою. У XVIII–XIX століттях це була одна з найрозкішніших резиденцій Східної Європи. За радянських часів чотирьохсотлітня будівля замку використовувалась як психіатрична лікарня, що діяла понад 50 років. Із 1 липня 2021 року Олицький замок Радзивіллів входить до складу Волинського краєзнавчого музею. Станом на сьогодні розроблено програму відновлення історико-архітектурної спадщини Олики. На реставрацію замку, валів та передзамкової площі заплановано 475 мільйонів гривень.