Як виявити алергію на цвітіння та що із цим робити / фото ua.depositphotos.com

Медична статистика свідчить, що страждати від алергії на пилок можуть до 40% українців.

Лікар-дерматовенеролог із Рівного Аліна Дзюбенко розповіла Суспільному, як визначити, що людина - алергік та що із цим робити. 

Читайте такожЯк при алергії може допомогти телемедицина

Відео дня

Щоб захистити себе, фахівці радять під час провітрювання завішувати кватирки вологими тканинами, марлею, щоб мінімізувати потрапляння пилку. А ще – менше гуляти в лісах і парках. І найдієвіше – відразу звертатися до лікаря, тому що нелікований поліноз прогресує, а алергія на пилок дерев може навіть викликати напади задухи.

Колись поліноз ще називали сінною лихоманкою.

«З початком весни все більше пацієнтів звертаються з алергічними проявами як на шкірі, так і з симптомами нежитю, сльозотечі, а також чхання. Саме цей пилок і ці прекрасні квіточки можуть викликати такі симптоми, як сльозотеча, різь в очах, нежить, чхання, а також шкірні прояви. Якщо ви помітили у вас ті чи інші прояви алергії, але не знаєте, на що саме у вас алергія, то краще прогулюватись в ранішній і вечірній час доби, адже цвітіння в цей час є найменш активним»", — каже лікарка-дерматовенеролог Аліна Дзюбенко.

Обов'язково після приходу з вулиці треба мити руки, очі та ніс водою, щоденно проводити вологе прибирання, використовувати сонцезахисні креми та окуляри і максимально відмовитись від хімічних засобів в побуті.

«Рукавиці - не варіант, тому що цвітіння продовжується довго, а алергічні прояви можуть тільки ускладнюватись. Алергічні прояви можна попередити, а також їх можна успішно пролікувати, тут все залежить від конкретної людини і від конкретного випадку. Варто вчасно звернутись до лікаря», — додає Аліна Дзюбенко.

Поліноз дуже часто плутають із застудою, це затягує звернення пацієнтів за професійною медичною допомогою деколи на багато років. Тому кожна людина, у якої тривалий час є проблеми з закладеністю носа, нез’ясовним свербінням очей, повинна якнайшвидше звернутися до лікаря.

Нагадаємо, що у МОЗ пояснили чи можна із сезонною алергією вакцинуватися від COVID-19.

Алергія: вас можуть зацікавити новини