Брати Клички відібрали будівлю у киян для складу та кухні власного готелю у центрі Києва / фото УНІАН

У центрі Києва владі вдалося фактично вкрасти цілий особняк в центрі столиці. Причому – зробити це двічі. Спочатку - у бізнес-леді, яка мала зробити там реконструкцію. Нібито для громади. А потім - уже в громади.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Бо отримали цей будиночок практично за копійки - тільки під приводом, що будуть там потрібні киянам бібліотека або музей.

Читайте також"Міст Кличка" не отримав дозвіл на експлуатацію: до справи долучилася прокуратура Києва

"Це ваша квартира? Так. А це мого улюбленого сусіда. Це Віталій Володимирович Кличко. Наш чинний мер міста", - розповідає підприємниця Лариса Гетьман-Гнідунець.

Її сусід чемпіон світу з боксу і мер Києва  - Віталій Кличко. Здавалося б, кращого сусіда та друга і бажати годі. Так було, каже Лариса. Поки братів Кличків не почала міняти влада над столицею. Очевидно, вони вирішили, що тепер можуть брати те, що сподобалось. А сподобалась їм, каже Лариса, її будівля. Дружба - дружбою, а приміщення поряд з готелем Кличків  виявилось занадто привабливим, щоб втриматись від захоплення.

2005 року Лариса Гетьман і її фірма "Капітал" перемагає в інвестиційному конкурсі на реконструкцію будівлі на вулиці Богдана Хмельницького в центрі Києва. Згідно з умовами, Лариса, як інвестор, має знести старий триповерховий будинок, побудувати новий, і передати частину приміщень місту. Але, насамперед, треба оформити ділянку під забудовою.

"У нас, на превеликий жаль, в нас таке ставлення до інвестора. Увесь цей час тривало відведення ділянки, без якої будівництво неможливо", - каже вона.

Тим часом Лариса дізнається, що поруч з отриманою будівлею  розташувався  будмайданчик братів Кличків. І саме на ньому виріс готель молодшого брата-боксера з інтригуючою назвою – 11 mirrors. Ділянка Лариси зацікавила Кличків ще тоді. Старший брат навіть перемовини вів щодо викупу.

Йшлося про мільйони доларів. Очевидно, тому перемови і не вдавались. Тим часом готель виріс і зацікавленість у будиночку для молодшого брата-боксера стала очевидною.  А тут наспіла нарешті сесія Київради щодо земельного питання пані Лариси. Це означало початок знесення.

Йшов 2013 рік. Столиця здригається від протестів Євромайдану. Відомий опозиційний політик Віталій Кличко мітить у президенти, але погоджується і стає столичним головою.

"У 2013 році, у грудні місяці, ми дізналися, що якась невідома компанія "Альтернатива" отримала без конкурсу наше приміщення, яке місто було повинно вже передати нам. Отримала без конкурсу під бібліотеку", - розповідає Лариса.

Забрати в бізнесвумен і віддати громаді для задоволення культурних потреб. Благородно. Але це на перший погляд.

"Начебто вони збиралися там створювати музей… І через те, що це музей – їм встановили дуже низьку орендну ставку. І звільнили від будь-якої конкуренції. Я так розумію, що ніякого музею за ці 6 років там ніхто не створював", - каже депутат Київради, голова постійної комісії з питань власності Леонід Антоненко.

Тобто тут вже 5 років мала б бути бібліотека або музей.  Тому гроші з них у скарбницю Києва чисто символічні. За договором - ніщо інше окрім бібліотеки чи музею там бути не може. Тим більше під носом самого міського голови, який часто снідає в готелі брата Володимира.

А тоді, у 2013 році Лариса - чинний переможець інвестиційного конкурсу - бачить, що її будівлю просто вкрали. Київська міська рада без жодного конкурсу передає триповерхівку  невідомій компанії "Альтернатива" в оренду.  Звісно, юристи Лариси проаналізували, хто за тією "Альтернативою" стоїть. Тоді вперше випливло прізвище - Кличко.

Ось як це виглядало у 2013 році. Компанія "Альтернатива" належала Валерію Аракчеєву. Усе б нічого, але він ще був директором двох підприємств: ТОВ "Тельбін" та ТОВ "Є-ГРУП". Власниками цих компаній тоді були близькі родичі народного депутата від партії Кличка УДАР - Валерія Іщенка.

"Я поставила Віталію Володимировичу запитання. Він сказав, що немає до цього відношення", - розповідає Лариса.

Тим часом захоплення триває. Лариса виграє суди проти підозріло близької до мера Кличка компанії "Альтернатива", прокуратури та самої мерії. Проте програє в апеляційному суді. Наразі, в 2016 році суд розірвав інвестиційну угоду.

Все стає на свої місця далі - компанію "Альтернатива", яка сумнівно відхопила будівлю Лариси, купує такий собі Сергій Боярчуков.

Цей пан - співвласник юридичної компанії "Алєксєєв, Боярчуков і партнери". Другий співвласник Сергій Алєксєєв від 2011 року президент офіційного фан-клубу братів Кличків. Пізніше депутат БПП в складі депутатської групи Віталія Кличка УДАР.

А ще, як пишуть ЗМІ, Алексєєв має ну дуже добрі стосунки з суддею Апеляційного господарського суду Мариною Дідіченко. Вони разом потрапляли не в один скандал. І так, ця суддя була серед 3 суддів, які розірвали інвестиційну угоду між компанією Лариси та містом.

Але Лариса пише листи, скаржиться, тому на зустріч до неї приходить вже новий власник "Альтернативи" - Сергій Боярчуков. Не з порожніми руками. А з грошима - від власника готелю Володимира Кличка.

Читайте такожКиївська шкільна корупція

"Він запропонував мені сто тисяч доларів. Я сказала, що з ним розмовляти не буду. І хочу зустрітися з Володимиром Кличком", - каже вона.

Про гроші від Володимира Кличка сам Боярчуков відповідає довго та розмито. 

"Цікаве запитання. Зараз я відповім. Одним з моїх стратегічних партнерів з розвитку цього приміщення, як я це бачив, був готель 11 mirrors в особі Володимира Кличка. Безумовно, я був зацікавлений у співпраці з ними. Але їхня умова біло - щоб я загасив цей скандал", - пояснює він.

Далі, за словами Лариси, Боярчуков разом з Володимиром Кличком призначали їй зустріч і вони усі зустрілися.

"Я кажу, що це не дуже нормально.  Бо ваш брат є мером. Є головою КМДА. Це є використання адмінресурсу, тому що КМДА подало на нас, виграли суд. Володимир сказав: який адмінресурс? Такий, певний, від цього нікуди не дітися. Ви родичі. Кажу, що ми не програли чесно. А програли у боротьбі, яка є не чесною. Він сказав: я не буду в цьому розбиратися, я вважаю, ми все зробили чесно, на підставі закону. І на цьому наша розмова закінчена", - пояснює Лариса.

Мер Києва Віталій Кличко дуже давно знайомий з Алексеєвим та Боярчуковим. Ось вони разом п’ють шампанське на відкритті нового офісу їхньої юридичної компанії. Пізніше Боярчуков купить компанію "Альтернатива".

"Я звичайно його знаю, бо він світова зірка. - Ну, наприклад він приходить до вас в офіс на переїзд вашої компанії? - Так, безумовно, він приходив, але я повторюю, що я після цього кілька разів зустрічав його на заходах. Але він мене не впізнає", - запевняє Боярчуков.

Володимир Кличко, до якого пробували дотелефонуватися, не брав слухавки. На повідомлення у месенджерах не відповідав. Пізніше взагалі заблокував номер.

Віталія Кличка, мера Києва, вичікували під будинком кілька днів. Він поспішає, проте на кілька питань все ж зупиняється відповісти.

"Там є конфлікт старий. Між двома учасниками. З однієї та іншої сторони приходила пропозиція… Як цей конфлікт вирішити. Я сказав – приватизація – тільки в черзі відкритих конкурсів. Тендери. І моє завдання. Через аукціон", - запевняє Кличко.

Днями він, як мер, виставив на приватизацію 28 об’єктів. Серед них - будівля біля готелю його брата, яку філігранно віджали люди з його оточення. За словами депутата київради Леоніда Антоненка, з 28 об’єктів - 25 не потраплять на аукціон.

"Моє завдання – абсолютно прозорі правила гри. Вся нерухомість повинна проходити через аукціон. Хто більше дасть – ті і володіють. В цьому напрямку моя позиція незмінна… які фірми, які власники… - Я розумію, але серед бенефіціарів цієї компанії є люди, які мають відношення до УДАРу, до БПП, до фан-клубу Кличків, як так сталося? - Дивіться. Мені байдуже, які бенефіціари хочуть мати нерухомість – відкриті торги, наповнюючи бюджет цього міста", - відповідає міський голова столиці.

Готель брата 11 mirrors та будівля, яку відібрали у Лариси - усього за кілька десятків метрів. Мер добре знає це питання. Мер добре знає, що компанія "Альтернатива", власники якої наближені до нього, мали б там відкрити там бібліотеку чи музей.

Можна місяцями розкривати схеми, вишукувати документи. А можна просто прийти на місце злочину. І все стає зрозумілим. Охорона не дає зайти в будівлю, яка мала б бути громадським місцем. Все просто - у цій київській бібліотеці гарно помістилася кухня та склад готелю Володимира Кличка. Тому нам і не дозволяє зайти охорона 11 mirrors. Та і взагалі - мер міста паркує на ніч тут авто. 

Власник "Альтернативи" Боярчуков несподівано чи, скоріш, продумано заявив, що не знає, хто перебуває у його будівлі.

Лариса написала усюди. В НАБУ нещодавно прийняли заяву. У Європі після такого скандалу політики миттєво подають у відставку  Але сподіватися на це у нас все одно, що мріяти про рівні столичні дороги. Або розмітку, яка не зникне за кілька місяців.