У Білорусі почався відтік ІТ-фахівців / Ілюстрація REUTERS

За останнє десятиліття у Мінську сталася надзвичайно дивна річ: попри авторитарне правління Олександра Лукашенка, білоруські технологічні компанії процвітали. Освічені кадри в суміші з найнижчою в Європі вартістю робочої сили дозволили розробникам ігор і аутсорсинговим фірмам завойовувати клієнтів по всьому світу.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Протести в регіонах Білорусі згасають, але це ще не кінецьАле, за словами співзасновника інвестиційного клубу Angels Band Кирила Голуба, тепер цей успіх під загрозою, - пише Bloomberg. Після сумнівних президентських виборів міліція Білорусі вимкнула інтернет в країні на три дні й жорстоко атакувала учасників протестів. В офісах Yandex і PandaDoс провели обшуки. 41-річний Голуб теж був арештований біля свого будинку в передмісті Мінська.

"Якщо президент збереже владу, ІТ-сектор в'ють і закопають", - вважає він. Голуба випустили з в'язниці через три дні після затримання.

На тлі того, як режим Олександра Лукашенка розправляється з опозиційними лідерами й звертається по допомогу до Володимира Путіна у боротьбі з учасниками протестів, дедалі більша кількість працівників технічної сфери тікають з Білорусі за кордон. Україна, за словами Голуба, - головний напрямок. Якщо такий відтік буде тривалим, це підірве спроби Лукашенка виставити себе "захисником економіки".

Білоруський ІТ-сектор розвивався на тлі занепаду економіки, в якій домінують державні аграрні підприємства й заводи важкої промисловості, успадковані від СРСР. На ІТ припадає приблизно 6,5% ВВП Білорусі. Минулого року галузь була відповідальна половину економічного зростання, - сказав колишній міністр економіки Дмитро Крутой, який зараз обіймає посаду заступника голови адміністрації президента Білорусі.

Читайте також"Добре, що не розстріляли": журналіст розповів, як білоруські силовики ставляться до пресиБілоруський Hi-Tech Park, розташований на східних околицях Мінська, розрісся і тепер налічує майже 700 компаній. Його відкрили 15 років тому. Приблизно 60 тисяч людей працюють там, заробляючи разом на експорті своїх послуг і продуктів 2 мільярди доларів щороку. Більшість з працівників - відносно молоді люди, які багато подорожували й заробляють в чотири рази більше від середньої зарплати в Білорусі. Це мобільні люди.

Увечері минулої п'ятниці кілька десятків працівників компаній з парку влаштували акцію протесту, але міліція їх розігнала. Раніше аполітичний топ-менеджер білоруського відділення компанії EPAM Павло Лібер переїхав в Україну. Перед цим він незалежно від своєї компанії допоміг розробити програму, яка викривала фальсифікацію виборів.

"Спочатку влада не сприймала нас серйозно. Але зі зростанням кількості користувачів додатку, в кінці липня я і моя команда з 40 людей були змушені покинути Білорусь з міркувань безпеки", - сказав Лібер, спілкуючись з журналістами Bloomberg телефоном з Києва.

Технологічні підприємства швидко виступили проти жорстокої реакції міліції на протести, які спалахнули після "перемоги" Лукашенка на сфальсифікованих виборах 9 серпня. Через кілька днів виконавчі директори компаній, на які працює близько 20 тисяч людей, підписали відкритий лист. В ньому вони попереджали, що через жорстокі розправи з учасниками протестів ІТ-фахівці можуть покинути країну.

Читайте такожОпозиціонер: дії білоруських силовиків – це геноцидСеред підписантів був засновник і генеральний директор EPAM Systems Аркадій Добкін, розробник гри World of Tanks Віктор Кислий, а також інвестор Юрій Гурський, який продав білоруські додатки Facebook і Alphabet.

EPAM - найбільша ІТ-компанія в Білорусі. Вона може перевезти обмежену кількість співробітників у інші країни, але не планує масштабний переїзд. Про це повідомили в прес-службі компанії. Російський Yandex евакуював деяких працівників з Мінська, про що писало видання The Bell з посиланням на джерела. Тенденція може розростися.

Розробник додатку Flo, на якого в Білорусі працює 200 людей, розглядає переїзд в Литву, Польщу чи Велику Британію. Про це виданню сказав Юрій Гурський.

"Ніхто не хоче жити в Північній Кореї посеред Європи.(...) Для ІТ-інженерів немає кордонів. Вони можуть знайти роботу будь-де",  - сказав голова компанії PandaDoc Микита Пікадо, який збирається перевезти 250 програмістів з Білорусі, якщо ситуація погіршиться.

Протести в Мінську: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.