Світлана Тихановська / REUTERS

У штабі опозиціонерки Білорусі Світлани Тихановської заявили про тиск з боку силовиків, коли та записувала звернення до протестувальників з проханням не виходити на акції протесту.

Про це повідомляє білоруський Telegram-канал The Onliner.

Заяву Тихановську, імовірно, змусили записати в кабінеті глави білоруської ЦВК Лідії Єрмошиної, коли опозиціонерка прийшла разом з адвокатом подавати скаргу на результати виборів президента.

Відео дня

Читайте такожЧоловік зупинив метро в Мінську з плакатом: "Припиніть убивати людей" (відео)

Проте, за словами речниці штабу Марії Колесникової, адвоката до кабінету так і не впустили.

«За інформацією, яка у мене є, Тихановська залишалася у кабінеті Єрмошиної три години з двома високопосадовцями силових структур. Вона перебувала там без зв’язку і без своїх адвокатів», – сказала Колесникова.

Штабу не відомо, про що представники ЦВК та силовиків розмовляли з Тихановською. Проте сама Колесникова бачила, як з будівлі виходили люди з чорними сумками, у яких, на її думку, знаходилась відеоапаратура.

Деякі ЗМІ доповнюють припущення об’єднаної опозиції щодо щирості скандальної заяви Тихановської порівнянням дивану глави ЦВК Лідії Єрмошиної у неї в кабінеті та того дивану, на якому сиділа лідерка опозиції, коли читала звернення до громадян з папірця.

Скріншот

Протести в Білорусі та від'їзд Тихановської: що відомо 

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестуючих.
  • У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів. Кандидат в президенти відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, Тихановська не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Вона заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Сьогодні стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь і знаходиться в Литві.