В Києві сьогодні протестують проти формули Штайнмаєра / Facebook, Андрій Смолій

Учасники віче проти використання так званої «формули Штайнмаєра» у столиці пішли з Майдану Незалежності до будівлі Офісу Президента, а звідти – під стіни Верховної Ради.

Читайте також"Формула Зеленського": у "Слузі народу" назвали умови проведення виборів в ОРДЛО

Як повідомляє «Радіо Свобода», учасники акції скандували гасла "Зелю геть", "Слава нації. Ні капітуляції", "Україна – не рояль", "Слухай націю, ні капітуляції" тощо.

Відео дня

Як повідомили в поліції Києва, на Майдані зібрались близько 10 тисяч осіб. Порушень не зафіксовано.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах ТКГ у Мінську відповіла на лист спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

За словами президента, ця "формула" має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та за публічного обговорення з суспільством, і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії". Водночас узгодження тексту "формули Штайнмаєра" викликало суспільний резонанс, ввечері 1 жовтня Офіс президента пікетували націоналісти.

3 жовтня президент заявив, що "формула Штайнмаєра" дає відповідь на питання, коли має набути чинності закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", і наголосив, що вона не передбачає визнання Україною анексії Криму і проведення місцевих виборів на Донбасі під дулами кулеметів. Він запевнив, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська, і заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".

Раніше Президент України Володимир Зеленський наголосив, що у протестувальників є своє пояснення «формули Штайнмаєра», яке відрізняється від реального.