Війна в Україні призвела до дефіциту багатьох звичних продуктів харчування. Великим попит мають продукти з довгим терміном зберігання, а також дріжджі, адже з них можна пекти хліб. Знайти дріжджі в більшості магазинів зараз неможливо. Розповідаємо, як зробити дріжджі самостійно, і що можна з них приготувати.
- Як зробити дріжджі з хліба
- Як зробити дріжджі з картоплі
- Як зробити дріжджі з пива
- Як зробити дріжджі з родзинок
- Що приготувати з дріжджів
Як зробити дріжджі з хліба
Інгредієнт:
- Житній чорний хліб - 500 г.
- Кисле молоко або тепла вода - 500 г.
- Цукор - 3 ст. л.
- Олія - 2 ст. л.
Житній хліб порізати на дрібні шматочки і перемішати з іншими інгредієнтами. Поставити в тепле місце і поставити бродити на добу. Процідити масу через сито. Потім отриману опару залишити ще на 2 години в теплі. Після цього з опари можна робити тісто.
Як зробити дріжджі з картоплі
- Невелика картопля - 2 шт.
- Сіль - 1 ч. л.
- Цукор - 1 ст. л.
- Тепла вода - 1 ст. л.
Картоплю почистити, добре промити і натерти на дрібній тертці. Додати воду, сіль і цукор. Залишити суміш на 12 годин, процідити і робити на її основі тісто.
Як зробити дріжджі з пива
- Банка пива - 1 шт.
- Вода - 1 стакан.
- Борошно - 1 стакан.
- Цукор - 1 ст. л.
У склянці теплої води розвести склянку борошна і залишити на 6 годин. Потім додати пиво і цукор. Розмішати і поставити в тепле місце. Зберігати в щільно закритій банці без холодильника.
Як зробити дріжджі з родзинок
- Родзинки - 100 г.
- Тепла вода.
- Цукор - 2 ст. л.
Родзинки промити і викласти в скляну пляшку. Залити теплою водою і додати цукор. Зав'язати горловину 4 шарами марлі і поставити в тепле місце. Через 5 днів почнеться процес бродіння і можна буде відокремлювати дріжджі.
Що приготувати з дріжджів
Дріжджі - обов'язковий компонент хліб. Рецепт домашнього хліба ми публікували раніше. Також дріжджі входять в рецепт пиріжків. У 100 г опари вмішайте 200 мл води, 350 г борошна, дрібку солі і цукру. Замісіть еластичне тісто для пиріжків і залиште в теплому місці на 2 години. З такого тіста можна готувати смажені або запечені пиріжки.
З дріжджового тіста можна зробити пишні оладки. В опару додайте 2 склянки теплого молока або кефіру і залиште на 5 хвилин. Потім додайте 4 склянки борошна, 2 яйця, дрібку солі і по столовій ложці цукру і олії. Після цього оладки відразу можна смажити.
Також дріжджі знадобляться в приготуванні домашньої піци. Підігрійте опару, додайте в неї 200 г борошна, трохи солі і цукру і столову ложку олії. Залиште тісто на 1,5 години. Потім тонко розкачайте пласт тіста, покладіть начинку і випікайте піцу 20 хвилин.