У центрі знахідки знаходиться вражаюча мозаїка / фото MOLA / BBC

У Лондоні були виявлені залишки римського мавзолею "дивного рівня збереження". Він вважається найбільш неушкодженою будовою такого роду, виявленою у Великій Британії.

"Неймовірно рідкісна" знахідка була виявлена на території забудови the Liberty of Southwark, поруч із ринком Боро і станцією "Лондон Брідж". Про це пише The Guardian.

Розкопки гробниці послідували за відкриттям у лютому минулого року однієї з найбільших римських мозаїк, знайдених в Лондоні більш ніж за 50 років на одному й тому ж місці. Знахідка включає в себе стіни і внутрішні перекриття. У його центрі знаходиться вражаюча мозаїка, оточена піднесенням, на якому розташовувалися поховання. Збереглися й найнижчі сходинки входу.

Відео дня

Рівень збереження інтер'єру робить цей римський мавзолей найбільш недоторканим з коли-небудь виявлених у Великій Британії, відзначають в Лондонському археологічному музеї (MOLA), який керував археологічними дослідженнями.

Є плани на майбутній публічний показ мавзолею, який зазнав суттєвих змін. Друга мозаїка, розташована безпосередньо під першою, вказує на те, що вона була зведена за життя. Дві мозаїки схожі: центральна квітка оточена концентричними колами.

Хоча гробниця була майже повністю розібрана, імовірно, у середньовічний період, є ознаки того, що це була значна будівля, можливо, двоповерхова, і її мали використовувати багатші римляни, можливо, як сімейну могилу.

Хоча ні трун, ні залишків поховань не виявлено, було знайдено понад 100 монет, а також шматки металу, фрагменти кераміки та кілька покрівельних черепиць. На території навколо мавзолею виявлено понад 80 римських поховань, у тому числі мідні браслети, скляні намиста, монети, глиняний посуд і навіть кістяний гребінь.

Інші знахідки археологів

Як повідомляв УНІАН, археологи знайшли в Норвегії найстаріший в світі рунічний камінь, на якому зображені рунічні написи віком до 2000 років.

Раніше в центральній частині Норвегії виявили скарб зі срібними виробами епохи вікінгів, в який входить 46 срібних предметів.

А в Єгипті археологи виявили стародавнє поселення та поховання візантійської епохи. На одній зі стін стародавньої будівлі збереглися письмена. Також археологи виявили меблі, глиняні горщики та прикраси.

Вас також можуть зацікавити новини: