Павло Лебідь потрапив під суд / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Два місяці митрополит Української православної церкви Московського патріархату Павло проведе під домашнім арештом. Таке рішення ухвалив суд. Священнику закидають розпалювання міжрелігійної ворожнечі, а також виправдовування збройної агресії Росії в Україні. Слідство у справі митрополита, справжнє імʼя якого Петро Лебідь, триває.

Хто ж такий митрополит Павло та про найгучніші скандали, повʼязані з ним, відомо, розповіли в сюжеті "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна".

Митрополит УПЦ МП Павло народився на Рівненщині, світську освіту здобув у Луцьку, а релігійну - у Московській духовній семінарії. Після семінарії Павло став настоятелем Успенського храму на Волині й на першому місці роботи одразу втрапив у скандал. За його головування в храмі знищили унікальний бароковий іконостас 18 століття.

У майбутньому цих скандалів буде десятки. У 2000-х майбутній митрополит встиг побувати не лише на церковних, а й на світських посадах. У 2008-му Павло потрапив у склад Київської міської ради комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту, а депутатський мандат отримав як член "Партії регіонів".

Лебідь у 2012-2013 роках регулярно прогулював засідання Київради, проте його депутатська картка використовувалась для голосування, що стало причиною конфлікту між столичними народними обранцями.

Найбільше конфліктів митрополит Павло мав з журналістами, багато - з кореспондентами 1+1. Утім зухвало він поводиться не лише з журналістами, на хамство наривались навіть поліцейські.

Жодного покарання ані за суперечки з копами, ані за перепони роботі журналістам митрополит Павло не отримав. Невідомо, чим закінчиться і нове слідство. Адже під прицілом СБУ священник вже був, і знову ж таки за розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Але санкцій за це він жодних не отримав.

Також священник - любитель шикарного життя, має маєток під Києвом і обожнює пересуватись власним "Мерседесом", саме за дорогу машину митрополита і прозвали в народі Паша "Мерседес". А днями владика засвітився у шарфі "Луї Вітон" вартістю щонайменше 400 євро, похизувався годинником за майже 40 тисяч євро і показав свій iPhone останньої моделі. Користувачі мережі вже жартують: "Намолив".

Ситуація довкола Києво-Печерської Лаври

Раніше було ухвалено рішення про виселення попів Московського патріархату з Лаври до 29 березня. Та вони не поспішають залишати Лавру, попри законне рішення про такий крок.

1 квітня СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та виправдання збройної агресії РФ.

Того ж дня, 1 квітня, Павлу обрали запобіжний захід - його відправили під домашній арешт на 60 діб із зобов'язанням носити електронний браслет.

Вас також можуть зацікавити новини: