В Україні запустили новий ринок електроенергії / фото УНІАН

В Україні відбулися перші біржові торги з продажу електроенергії на ринку на добу вперед, під час яких ціна електроенергії ТЕС компанії ДТЕК знизилася на 12% порівняно з першим півріччям поточного року і становила 1,569 грн за кВт-год, повідомила прес-служба ДТЕК.

Читайте такожУ НКРЕКП назвали ціну електроенергії в Україні на ринку "на добу вперед"

Згідно з повідомленням, держпідприємство «Оператор ринку» провело перші конкурентні торги на ринку на добу вперед (РДВ) - основному біржовому сегменті нового ринку, на якому відбувається продаж електроенергії на щоденній основі. РДВ є основним індикатором ціни на електроенергію для всіх споживачів, крім населення.

Відео дня

«На платформі РДВ було продано 150,9 млн кВт-год за середньою ціною 1,594 грн за кВт-год. Ціна на електроенергію ТЕС ДТЕК на РДВ становила 1,569 грн за кВт-год. Тарифи для населення з введенням нового ринку не змінилися і залишаються найнижчими в Європі», - сказано в повідомленні.

Також у ДТЕК повідомили, що інформація про продаж електроенергії ТЕС компанії за ціною вищу за цінові обмеження, встановлені НКРЕКУ на ринку на добу вперед, а також твердження про зростання тарифу для теплової генерації на 50% і вище, не відповідають дійсності та спрямовані на маніпуляцію громадською думкою.

«Подібні заяви робляться бажаючими зберегти непрозорі і неконкурентні правила встановлення тарифів на електроенергію і продовжити практику «ручного» управління енергетикою України», - сказано в повідомленні.

«ДТЕК вітає запуск європейської моделі ринку електроенергії, що забезпечить ринкові правила для всіх учасників ринку і, як наслідок, залучення інвестицій для модернізації та подальшого розвитку галузі», - додали в компанії.

Як повідомляв УНІАН, в середині квітня 2017 року Верховна Рада ухалила Закон «Про ринок електроенергії», який передбачає впровадження більш конкурентних відносин на енергоринку, зокрема на роздрібному, а, відтак, кінцевий споживач в майбутньому зможе вибирати постачальника електроенергії.

Ухвалення цього закону є однією з обов'язкових умов для виділення Україні третього траншу макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 500 млн євро. Закон відповідає вимогам Третього енергетичного пакета.

Також цей закон передбачає одночасне функціонування кількох ринків.

Ринок двосторонніх договорів - це ринок, на якому купується електроенергія за довгостроковими і двосторонніми контрактами. Ці договори безпосередньо укладають між собою виробники (генеруючі компанії) та споживачі електроенергії.

Ринок «на добу вперед» - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття - наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці угоди проводяться за день до періоду покриття.

Внутрішньодобовий ринок - ринок, на якому здійснюється торгівля електроенергією протягом доби, після укладення всіх контрактів на ринку «на добу вперед».

Балансуючий ринок - це ринок, на якому оператором системи передачі електроенергії будуть докуповуватися відсутні обсяги електроенергії для збалансування рівня виробництва та імпорту з рівнем споживання. Даний ринок також передбачає застосування механізму для регулювання небалансів (невиконання заявленого режиму генерації компанією-виробником).

Ринок допоміжних послуг - ринок, на якому енергокомпанії зможуть надавати (продавати) для оператора системи передачі допоміжні послуги, для забезпечення стабільного енергопостачання, наприклад, для регулювання частоти струму.