Ілюстрація REUTERS

Незалежна асоціація банків України домовилася з представниками технічної місії Міжнародного валютного фонду та Національного банку про зниження мінімального розміру статутного капіталу банку до 200 мільйонів гривень до 500 мільйонів гривень, установлених у даний час.

Читайте такожНБУ посилив порядок екстреної підтримки ліквідності банків

Про це повідомила виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова, посилаючись на підсумки робочої зустрічі з експертами місії та керівниками провідних банків.

Відео дня

"За результатами обговорення та лобіювання НАБУ питання зниження вимог до розміру мінімального статутного капіталу ідея була підтримана НБУ та узгоджена місією. Тому чекаємо офіційного врегулювання питання вже в найближчому майбутньому", - написала Коробкова в соцмережі Facebook.

За її словами, також в ході зустрічі обговорювалися питання змін в законодавство про банки та фінансовий моніторинг, стрес-тестування, буферного капіталу.

Довідка УНІАН. Чинний Закон України "Про банки і банківську діяльність" встановлює мінімальний розмір статутного капіталу для банку не нижче 500 мільйонів гривень.

Національний банк у грудні 2017 року пом'якшив графік докапіталізації невеликих банків, зсунувши термін поповнення фінустановами капіталу до 300 мільйонів гривень до 11 липня 2020 року, до 400 мільйонів гривень – до 11 липня 2022 року. Термін докапіталізації банків до 500 мільйонів гривень залишився незмінним – до 11 липня 2024 року.

Згідно звітності банків на 1 вересня, в Україні немає банків зі статутним капіталом нижче 200 мільйонів гривень, але у 30 фінустанов капітал нижче 300 мільйонів гривень.