МінТОТ офіційно не передавали текст пропозиції / Міністерство оборони України

План спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка по врегулюванню ситуації на Донбасі перед оголошенням у ЗМІ необхідно було спочатку обговорити з усіма зацікавленими сторонами, включаючи українську владу, Євросоюз і ООН.

Читайте такожУ МінТОТ прокоментували новий мирний план щодо Донбасу

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) Вадим Черниш в коментарі телеканалу «Прямий». Він зазначив, що міністерству офіційно не передавали текст пропозиції, а про її зміст відомо лише з публікацій у ЗМІ.

Відео дня

«Дуже дивно, коли одна людина, навіть якщо вона працює в штаті ОБСЄ, робить пропозицію від трьох організацій - ОБСЄ, ООН, Євросоюзу - одночасно рекомендуючи, що цим організаціям слід зробити», - сказав міністр.

Черниш зазначив, що поки немає реакції з боку ООН і Євросоюзу. Міністр додав, що така пропозиція виглядає як приватна, або просто як пропозиція для обговорення.

Глава МінТОТ додав, що президент Петро Порошенко неодноразово описував рамки миротворчої місії для Донбасу. «Місія повинна бути від лінії дотику до українсько-російського кордону, який ми зараз не контролюємо. Компонент безпеки - найголовніший. Паралельно цивільні справи і охорону правопорядку повинна здійснювати адміністрація», - пояснив він.

Черниш нагадав, що на сьогоднішній день існує резолюція Радбезу ООН, якою затверджено два додатки. «Один з додатків називається «Комплекс заходів з виконання Мінських угод. Там передбачено по пунктах, що ми повинні робити», - нагадав він.

«Для того щоб щось змінити, потрібно змінити резолюції Ради безпеки ООН», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік в інтерв'ю одному з австрійських видань заявив, що ОБСЄ дійсно представила новий план врегулювання конфлікту на Донбасі, який ймовірно, замінить Мінські домовленості. Зокрема, цей план передбачає спільну місію ООН та ОБСЄ, яка буде включати військовий, поліцейський компоненти і міжнародну адміністрацію.