mns.gov.ua

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, відповідну інформацію сьогодні на брифінгу в Києві навів голова Держпраці України Роман Чернега.

Він зазначив, що з моменту завершення розслідування, тобто, від 25 листопада 2015 року, сім’ї загиблих та постраждалих під час пожежі у Глевасі можуть звертатися за фінансовою допомогою від держави.

Читайте такожСправа про пожежу на нафтобазі під Києвом може бути передана до суду до кінця серпня

Відео дня

За словами Чернеги, "комісією встановлені факти, а також встановлені відповідальні особи, винні за недотримання чинного законодавства у сфері охорони праці, застосування і використання обладнання та устаткування підвищеної небезпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки".

Зокрема, встановлено, основними причинами нещасних випадків стали невідповідність вимогам безпеки технологічного процесу змішування нафтопродуктів: використання гнучких гумовотканинних трубопроводів (рукавів) в технологічних процесах змішування палива за допомогою пересувних насосів на території нафтобази; відсутність системи аварійного звільнення резервуару за допомогою швидкодіючої вимикаючої арматури з дистанційним управлінням; відсутність технологічного регламенту на процес змішування палива в резервуарі; участь у виробничому (технологічному) процесі осіб, які не мають професійної підготовки, в тому числі з охорони праці, відповідно до характеру робіт, що виконувалися.

Читайте такожПожежа на нафтобазі під Києвом: Мінекології оприлюднило результати експертизи

Крім того, конструктивним недоліком є недостатня надійність пересувного насосного електроагрегату, що використовувався для змішування (перекачування) нафтопродуктів; відсутність належної проектної документації на будівництво та введення в експлуатацію виробничо-складської бази нафтопродуктів та ряду документів: відсутність акта готовності об’єкта до експлуатації, сертифіката відповідності закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Водночас до виникнення масштабної пожежі призвело додаткове розміщення 8 резервуарів ємністю по 900 куб. м, з недотриманням протипожежних відстаней між групами резервуарів.

Читайте такожУ МВС пояснили, чому керівництво нафтобази під Васильковом півтори години не викликало пожежників

За словами Чернеги, комісією встановлені особи, дії або бездіяльність яких призвели до трагічних наслідків. Ними виявилися керівники та посадові особи підприємств: ТОВ "Парком Транс", ТОВ "Укртрансоіл 2009" і ТОВ "Побутрембудматеріали".

Чернега також повідомив, що під час надзвичайної ситуації всього постраждало 15 чоловік. Спеціальне розслідування проводилося по 10 особам, які працювали за трудовими угодами. З них - 3 зі смертельним наслідком. Щодо атестованих пожежників розслідування проводилося ДСНС.

Читайте такожПалаючу нафтобазу під Києвом у минулому році перевіряли 5 разів - Яценюк

Голова Держпраці також зазначив, що комісією із розслідування розроблено заходи щодо недопущення аналогічних випадків у подальшому, як-то: заборона процесів змішування нафтопродуктів без розроблення необхідних безпечних умов.

Як повідомляв УНІАН, пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафта» у Васильківському районі Київської області тривала з 8 по 17 червня. За офіційними даними, внаслідок пожежі загинули 5 людей, ще 15 постраждали.

За даними Міністерства внутрішніх справ, внаслідок пожежі державі завдано 12 млрд грн збитків. За фактом пожежі було порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 273 (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах) Кримінального кодексу України, а за фактом загибелі людей під час пожежі – за ч. 2 ст. 275 (порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.