У місії ОБСЄ констатували збільшення випадків використання забороненої зброї / фото: УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг.

Він нагадав, що різдвяний період в історії традиційно характеризувався миром та доброю волею. Зокрема, він розповів, як під час Першої світової війні на Різдво французькі та німецькі солдати склали зброю та грали у футбол перед тим, як відновити ведення вогню.

При цьому, як стверджує Хуг, на Донбасі впродовж останніх трьох тижнів ситуація характеризувалася тим, що "ті люди у військовій формі, які віддають накази, і ті люди у військовій формі, які їх виконують (відкриваючи вогонь - УНІАН), дійсно не усвідомлювали Різдва".

Відео дня

"У день відзначення православного Різдва, 7 січня, наші спостерігачі задокументували порушення режиму припинення вогню в усіх відомих гарячих точках", - зауважив він.

Читайте такожБойовики зривають розведення сил у Станиці Луганській, оскільки не хочуть залишати вигідні позиції – український генерал

Хуг також зауважив, що впродовж тижня - з 19 по 25 грудня 2016 року - обстановка на сході України була особливо складною.

"У порівнянні з попереднім тижнем, наші спостерігачі задокументували на 250% збільшення використання заборонених Мінськими угодами видів озброєння, а саме танків, мінометів, артилерії та ракетних систем залпового вогню", - наголосив Хуг.

У цьому зв'язку він зауважив, що було зафіксовано принаймні 3 374 вибухів від застосування цих видів озброєння.

Хуг також повідомив, що впродовж тижня з 26 грудня по 1 січня зафіксовано зменшення порушень припинення вогню, зокрема зафіксовано 121 вибух із озброєння, яке заборонене Мінськими угодами. У період з 2 по 8 січня, за його словами, кількість порушень режиму припинення вогню знову збільшилася, зокрема задокументовано 346 вибухів.

Читайте такожУ ОБСЄ констатували значне збільшення кількості вибухів на Донбасі

Він уточнив, що приблизно половина порушень режиму припинення вогню сталася у районах на південний схід та схід від Світлодарська. Інші порушення відбувалися в основному у чотирьох гарячих точках: в районах на північ та північний схід від Маріуполя, на захід та північ від Горлівки та в її околицях, в районі трикутника Авдіївка-Ясинувата-Донецьке летовище та у західній частині Луганської області.

Також Хуг зауважив, що це насильство відбувається у складному та заплутаному політичному середовищі. За його словами, є багато взаємопов'язаних чинників, і не всі з них є зрозумілими.