Байден став президентом США / фото REUTERS

Джо Байден, який виграв 3 листопада 2020 року виборчі перегони у Дональда Трампа, склав присягу президента Сполучених Штатів Америки.

Як передає кореспондент УНІАН, 46-й президент США склав присягу на сходах Капітолію у центрі Вашингтона під час офіційної церемонії його інавгурації.

Читайте такожНа інавгурацію Байдена до Капітолія прибувають відомі особи (фоторепортаж)

Інавгурація є офіційною церемонією передачі влади від президента-республіканця Дональда Трампа, який не зміг переобратися на другий термін, до обраного президента-демократа Джо Байдена, який розпочинає свою службу на чолі американської держави.

78-річний Байден став найстарішим президентом в історії США, який вступив на цю посаду.

Також присягу склала обрана віце-президент Камала Гарріс.

56-річна Гарріс стала першою жінкою і першою американкою африканського, ямайського і південноазіатського походження на посаді віце-президента США.

Цьогорічна церемонія інавгурації була незвичною, оскільки вона відбувалася на тлі пандемії коронавірусу і безпрецедентних посилених заходів безпеки, запроваджених у зв’язку з тим, що 6 січня до будівлі Капітолію увірвались прихильники Трампа під час спільного засідання обох палат Конгресу – палати представників і Сенату, аби завадити підрахунку і затвердженню голосів колегії виборників на виборах президента і віце-президента США.

Після кількох годин безладів поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. Спецзасідання відновилося, і Конгрес США затвердив перемогу Байдена на виборах президента.

Церемонія інавгурації була закритою для широкої публіки. Посадовці різного рівня просили американців не їхати у Вашингтон на церемонію, а спостерігати за церемонією по телебаченню або в онлайн-режимі.

Американські журналісти вважають, що Вашингтон перетворився на “фортецю” через залучення величезної кількості правоохоронців для гарантування безпеки під час інавгурації.

Байден після присяги виступив з першою промовою як президент США. Червоною ниткою в ній простежувався заклик до об'єднання і терпимості до опонентів.

Він заявив, що має намір відновлювати старі союзи, натякаючи на різку відмову від ізоляціоністської політики Трампа.

«Ось моє послання тим, хто знаходиться за межами наших кордонів. Америка пройшла випробування, і ми стали сильнішими. Ми відновимо наші союзи і знову будемо взаємодіяти зі світом», - сказав він.

Також Байден заявив, що розбіжності не повинні призводити до воєн. Крім того, пообіцяв стати президентом «для всіх американців», включно з тими, хто його не підтримує.

Згадав проблеми, з якими зіткнувся світ - екстремізм, ненависть, насильство, безробіття, коронавірус, його наслідки тощо. Щоб подолати ці проблеми, каже, потрібно "набагато більше, ніж слова" - потрібна єдність.