Уряд обмежив тариф на тепло на рівні 1400 гривень за Гкал / фото УНІАН

Уряд прийняв рішення про обмеження тарифу на теплопостачання в Україні на рівні 1400 гривень за Гкал за наявності лічильника і 35 гривень за квадратний метр - без лічильника.

Читайте такожЗанадто дорогий газ: Гройсман назвавши Нафтогаз "ненаситним монополістом"

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Відео дня

"Сьогодні економічна обґрунтованість показує, що є міста, де ціна на 40% нижча, ніж в інших містах... Я вважаю, що наша роль і функція - захистити цих людей", - заявив глава уряду Володимир Гройсман.

Доповідаючи з даного постановою, міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що дане рішення призведе до зниження тарифу на тепло в середньому на 14%, а, наприклад, в місті Сміла - на 40%.

Проти цього рішення виступили міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко і міністр фінансів Оксана Маркарова, які заявили, що дана постанова несе великі економічні та політичні ризики.

У зв'язку з цим, Гройсман доручив Мінрегіону та Мінфіну провести аудит теплокомуненерго до 1 вересня та подати на уряді результати аудиту.

У ході дискусії було прийнято рішення проголосувати за дане рішення і доопрацювати його протягом певного періоду.

"Щомісяця люди переплачують монополістам за тепло, за гарячу воду, і їм не можна піти до іншого і купити тепло. Тому я пропоную прийняти це рішення і почати фундаментальну роботу, бо нічого так не прискорює, як поштовх ззаду", - зазначив Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, 19 червня Гройсман доручив Міністерству регіонального розвитку і Міністерству юстиції України винести на наступне засідання уряду питання про економічно обґрунтоване обмеження цін на тепло і гарячу воду в Україні з наступного опалювального сезону, що дозволить знизити тарифи на 15-20%.

У квітні Кабінет міністрів України зазначав, що планується на державному рівні запровадити моніторинг тарифів на теплову енергію, які затверджуються органами місцевого самоврядування, оскільки встановлені на місцях тарифи можуть досягати кілька сотень гривень за 1 квадратний метр, що приводить до виплати субсидій у розмірі понад 20 тисяч гривень для одного домогосподарства.