На цей період вдома краще вже мати запаси води та їжі / УНІАН, Віктор Ковальчук

У разі блекауту в Україні світло може зникнути на кілька днів. Щоб мінімізувати втрати, українцям радять завчасно підготуватися до цього.

Як розповів в ефірі національного телемарафону директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, на цей період вдома краще вже мати запаси води та їжі.

"Поговоріть з сусідами, щоб купити хоч один апаратний генератор, він допоможе вам зарядити телефони чи освітлювальні прибори з акамуляторами", - розповів Харченко.

Відео дня

Також експерт радить українцям завчасно зв'язатися з керуючою компанією свого будинку або головою ОСББ.

"Ваш голова 100% знає, чи можна встановити генератор на насоси вашого будинку, щоб забезпечити водою у разі відключення електрики. Бо майже напевне, що першими у критичній інфраструктурі будуть відновлені насоси водоканалів і засоби зв'язку. Але насоси подадуть воду у будинки, а в будинках її теж треба подати на поверхи. З'ясуйте, яка у вас ситуація. Краще підготуватися і не мати потім жодного блекауту", - пояснив Харченко.

Блекаут в Україні

Блекаут в Україні є малоймовірним, але російські загарбники саме цього хочуть досягти ударами вже понад місяць, зауважили напередодні у ДТЕК.

15 листопада Росія здійснила наймасованіший ракетний удар по Україні, випустивши понад 90 ракет і цілячись переважно в енергооб'єкти. Ракетами того дня було вражено близько 15 об'єктів критичної інфраструктури. Відключено понад 7 млн абонентів у 17 областях та Києві. Енергетики розпочали екстрені відключення світла майже по всій Україні.

За словами прем'єра Дениса Шмигаля, окупантам вдалось вивести з ладу близько 50% всієї енергосистеми України. 

Українців попередили, що за умови продовження ворожих обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури планові та аварійні відключення електроенергії в Україні можуть стати частішими та довшими.

Вас також можуть зацікавити новини: