Ілюстрація REUTERS

Біржовий промисловий індекс Dow Jones, один із найстаріших у США, показав найгірші результати за перший квартал року за всю доступну для огляду історію, пише Market Watch. З січня по березень він опустився майже на чверть — на 23,2%.

Читайте такожСвітова криза через COVID-19 є найтяжчою з часів Другої світової – генсек ООН

Якщо брати до уваги дані за всі квартали, то падіння виявилося найсильнішим з 1987 року. Тоді за один день, 19 жовтня, Dow Jones обвалився на 22,6%. Ця подія отримала назву «чорний понеділок», передає РБК.

Відео дня

Індекс Dow Jones охоплює акції 30 найбільших компаній США, він був створений в 1884 році, а друкуватися почав в 1896. Зараз він складається на основі котирувань акцій 30 найбільших компаній США. За даними Market Watch, падіння в першому кварталі виявилося найбільшим за 124 роки з моменту появи даних у відкритому доступі, а за даними Washington Post — за всі 135 років існування.

Інші американські біржові індекси також показують рекордне падіння. Для S&P 500 цей квартал став найгіршим з часів глобальної кризи 2008 року: він впав на 20% з початку року і на 24% з пікових значень, встановлених у лютому. Індекс NASDAQ, який зазвичай використовується для відстеження котирувань на високотехнологічному ринку, також показав найгірше падіння з четвертого кварталу 2008 року.

І Market Watch, і WP вказують на те, що тренд на зниження індексів («ведмежий тренд») зародився ще до оголошення пандемії COVID-19, проте основний внесок у кризу внесло саме поширення захворювання.

Про рекордний історичний спад в економіці США свідчать й інші показники. 26 березня, в останній звітний тиждень, кількість первинних звернень за допомогою з безробіття в Сполучених Штатах збільшилася до 3,28 млн. Цей показник побив попередній антирекорд, встановлений в 1982 році, більш ніж у чотири рази. Ще на початку березня кількість американців, які звернулися за допомогою, становила 211 тис., що було близько до піввікового мінімуму.

За останніми даними, в США зафіксовано 189,6 тис. випадків зараження новим коронавірусом. За поширеністю хвороби країна посідає перше місце, обігнавши Китай, звідки COVID-19 почав поширюватися по світу, більш ніж у два рази. Від коронавірусної пневмонії в країні померли більш як 4 тис. осіб. Медики з робочої групи при Білому домі оцінюють загальну кількість можливих жертв у межах від 100 тис. до 240 тис. «Я хочу, щоб кожен американець приготувався до тяжких днів, які нас очікують. Ми пройдемо через дуже важкі два тижні», — заявив президент США Дональд Трамп під час публікації цих даних.