В Україні вже починають працювати спеціальні комісії з розгляду питань щодо виплати компенсацій через зруйновані будинки за програмою "єВідновлення" / t.me/synegubov

Вже у найближчий місяць українці, які подали заяви на отримання компенсації за зруйнований будинок за програмою єВідновлення, зможуть отримати житловий сертифікат та придбати нову домівку.

Як повідомив в коментарі УНІАН співголова Рад внутрішньо переміщених осіб при Дарницькій та Оболонській районних державних адміністраціях в Києві Олександр Явтушенко, у громадах уже починають працювати спеціальні комісії з розгляду питань щодо виплати компенсацій.

"Це означає, що вже у найближчий місяць з українцями, які подали заявки, будуть зв’язуватися представники місцевої влади для перевірки необхідних документів та ухвалення остаточного рішення. Тому, якщо ваше житло зруйновано внаслідок російської агресії, першочергово ви маєте подати заяву на компенсацію", - сказав Явтушенко.

Відео дня

Як отримати компенсацію за зруйнований будинок

За словами Явтушенка, перш за все, необхідно перевірити, чи зареєстровано ваше житло у Державному реєстрі речових прав. Якщо ні - зробити це можна через ЦНАП, нотаріуса або у місцевих та селищних радах.

Після цього необхідно:

  • подати заяву на отримання компенсації, скориставшись послугою "єВідновлення" в застосунку "Дія";
  • замовити довідку про несудимість (компенсацію не зможуть отримати особи, судимі за злочини проти основ національної безпеки);
  • чекати на повідомлення від комісії.

Як подати заяву на єВідновлення

У застосунку "Дія" подати заявку можна через розділ "Послуги", у якому міститься підрозділ "єВідновлення".

Після того, як ви оберете необхідну функцію, алгоритм дій наступний:

  • Оберіть зруйнований об’єкт із переліку доступних, або повідомте про пошкоджене майно, якщо не робили цього раніше;
  • оберіть пільгову категорію, якщо вона є;
  • заповніть контактні дані;
  • перевірте та відправте заяву;
  • замовте витяг про несудимість у застосунку одразу, або надайте його комісії під час огляду майна.

На яку суму компенсації розраховувати

За словами Явтушенко, власники зруйнованого житла можуть дізнатися суму компенсації за знищене житло за допомогою калькулятора. На сайті необхідно ввести необхідні параметри, й калькулятор сам підрахує суму компенсації, яку людина може отримати.

Що таке єВідновлення

єВідновлення - це державна програма, за допомогою якої українці мають можливість отримати грошову компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло.

Перший етап програми стартував 10 травня 2023 року. Ним передбачалося, що власники пошкодженого житла зможуть отримати до 200 тисяч гривень компенсації на проведення ремонтних робіт.

З 1 серпня стартував новий етап єВідновлення: програму розширили на майно, що було вщент зруйноване внаслідок російського вторгнення. Тепер українці можуть подати заяву на отримання житлового сертифікату та придбання нової домівки - у забудовника чи на вторинному ринку.

Загалом, станом на серпень ворог зруйнував або пошкодив майже 18,5 тисячі багатоповерхових житлових будинків в Україні, а також понад 142 тисячі приватних садиб українців.

Вас також можуть зацікавити новини: