Зараз важко сказати, чи виявиться комбінація ліків ефективною як антивікова терапія / фото newsru.co.il

Відомо, що не всі пошкоджені клітини в організмі людини вмирають. Деякі з них зберігаються як старі клітини, які не здатні ділитися, але все ж здатні генерувати хімічні сигнали: саме вони, на думку вчених, можуть зіграти важливу роль у боротьбі зі старінням.

"Вважається, що ці клітини та речовини, які вони виробляють, беруть участь у процесі старіння. Наша ідея полягає в тому, що видалення цих клітин може бути корисним для здорового старіння, а також для запобігання хворобам, пов'язаним зі старістю", — стверджує один з авторів дослідження Ніколас Мусі з Техаського університету в Остіні, пише Naked Science.

У статті фахівців йдеться про лікування чотирнадцяти пацієнтів, які страждають від ідіопатичного легеневого фіброзу (ІЛФ), за допомогою комбінації препаратів, які, як вони вважали, могли б очистити старі клітини. Протягом трьох тижнів пацієнти приймали по дві пігулки, які, на думку вчених, могли очистити їх від старих клітин, — ліки від лейкемії дезатиниб і добавку під назвою кверцетин. До кінця випробування пацієнти могли долати більші відстані, ніж раніше за той же час, і демонстрували інші ознаки поліпшення самопочуття — все це без серйозних побічних ефектів.

Відео дня

Читайте такожДепресія прискорює старіння мозку на 10 років - вчені

"Хоча наше дослідження досить невелике, це досить значний прорив у лікуванні пов'язаних з віком захворювань, таких як ІЛФ. У своїй роботі ми націлилися на фундаментальну біологічну ознаку старіння, яка пов'язаний з ІЛФ, і вперше продемонстрували ранні, але перспективні результати на людях", — стверджують вчені у прес-релізі.

Зараз важко сказати, чи виявиться комбінація ліків ефективною як антивікова терапія, але дослідники вже працюють над цим питанням. Зараз вчені зайняті тестами на групі з 15 пацієнтів з легеневими захворюваннями та вивчають групу з 20 осіб, які страждають від хронічних захворювань нирок. За їхніми словами, якщо вдасться виявити ефективність препарату та уникнути небажаних побічних ефектів, у подальших дослідженнях будуть залучатися люди з менш небезпечними для життя хворобами.

Кінцева мета досліджень — з'ясувати, чи можна давати сенолітичні ліки здоровим людям: це буде схоже на те, як люди двічі на рік проводять профілактичне видалення зубного нальоту. За ідеєю фахівців, ви просто зменшуєте кількість старих клітин, а не знищити їх повністю, а потім припиняєте вживання ліків.

Цей експеримент був попереднім та не входив навіть у першу фазу триетапної структури тестів, яка необхідна для отримання схвалення Адміністрації з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США, тому про якісь офіційні результати щодо "ліків від старіння" говорити поки передчасно.