Комплекс HIMARS з ракетами GMLRS / US Army

Ракетна система M142 HIMARS буде передана Україні, про що офіційно оголосив президент США Джозеф Байден. А на брифінгу заступник очільника Пентагону США Колін Каль уточнив, що система буде оснащене ракетами GMLRS, а не балістичними ATACMS.

Водночас це не робить HIMARS безпорадним на полі бою, бо окрім завдання ударів на фактично оперативну глибину противника, його основним боєприпасом є високоточні ракети типу GMLRS, які мають дальність польоту до 70 км та точність у декілька метрів.

Ракети GMLRS

Створення високоточної ракети, яку можливо запускати з реактивної системи залпового вогню, американська компанія Lockheed Martin почала ще у 1994 році. Вона полягала у створенні високоточної версії реактивного снаряда M26 з касетною бойовою частиною.

Для цього у снаряд додали супутникову та інерціальну систему навігації, а керування реалізували завдяки додатковим аеродинамічним поверхням у носовій частині. Також, для збільшення дальності була зменшена бойова частина: керована версія вміщує 404 суббоєрипаси замість 518 одиниць у М26А2, який б’є на відстань 45 км. Перший повністю керований пуск M30 пройшов у 1998 році.

Комплекс HIMARS з ракетами GMLRS / US Army

На початку 2000-х років армія США замовила розробку високоточного снаряду із 90-кг фугасною бойовою частиною, який мав взяти на себе більшість завдань та отримав індекс M31.

Ця ракета має вкрай досконалий підривник, який можливо встановити на відкладений, контактний та повітряний підрив. Це вкрай важлива особливість, бо дозволяє пристосувати цю ракету під різні задачі.

Наприклад, для знищення фортифікацій необхідно, щоб бойова частина здетонувала вже всередині укріплення, тобто необхідний відкладений підрив. Зворотна ситуація, коли ціль - скупчення піхоти або легкої техніки на відкритій місцевості, тоді для збільшення розльоту уламків краще здійснити підрив на невеликій висоті над поверхнею.

Особливості GMLRS

В першу чергу мова йде про виключну точність системи та надійність, яка доведена під час бойових дій. Точність системи доведена на рівні 3 метрового відхилення, при цьому за технічним завдання військових влаштовувало 15 метрів.  

Про довіру до цієї системи самих військових говорить вкрай показове реальне бойове застосування GMLRS, яке було знято в Афганістані. В цьому епізоді бійці викликали вогневу підтримку знаходячись у безпосередній близькості від цілі та навіть не сильно ховались від можливого промаху.

Також варто зазначити, що навіть ця система постійно модернізовувалась. Зокрема у новій версії ракети M30A1 з 90-кг фугасною бойовою частиною кількість уламків складає 160 000 вже сформованих вольфрамових елементів. Враховуючи повітряний підрив, уражаюча можливість 227-мм ракети M30A1, судячи з усього, перевищує будь-які інші аналогічні системи.

Окрім того, Lockheed Martin продовжує вдосконалювати GMLRS, зокрема відомо про розробку ER GMLRS з дальністю польоту до 150 км та кращою маневреністю завдяки перенесенню рулів у хвостову частину. У березні 2021 році компанія повідомила про перші успішні випробування.

Ракета GMLRS / Lockheed Martin

Вас також можуть зацікавити: