ТКГ дозволила бойовикам "інспектувати" позиції української армії / фото УНІАН

Рішення Тристоронньої контактної групи провести спільне "інспектування" позицій Збройних сил України за участі бойовиків "ДНР" є ганебним та антиукраїнським.

Про це заявив нардеп від "Слуги народу" Єгор Чернєв на сторінці у Facebook.

"Я розумію, що є політика, дипломатія та бажання показати всьому світові, що "немає нашої провини". Але є ще таке поняття, як честь. Можна багато на що закривати очі, але не на ганьбу для наших воїнів. Тим більше руками українських представників. І жодні пояснення тут зайві. Якщо в угоду політичній доцільності занадто часто наступати на свою честь, то скоро її не залишиться", - написав він.

Депутат пояснив, як "інспектування" виглядатиме для бійців 503-го батальйону, які побачать на їхніх позиціях терористів "ДНР". 

"І це при тому, що інспектування буде одностороннім, в якості звіту перед ворогом", - додав нардеп.

Чернєв закликав патріотів у парламенті об'єднатися та контролювати хід переговорів ТКГ для недопущення подібних ситуацій у майбутньому.

Спільне інспектування на Донбасі: що відбулося

  • Раніше ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвавши нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно".
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся.
  • Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня. Згодом бойовики "ДНР" вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • На засіданні ТКГ 9 вересня учасники консультацій домовилися про "спільне інспектування" в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Інформацію про це згодом підтвердив Леонід Кравчук.