Ілюстрація trademaster.ua

Суми державних втрат від нелегального алкоголю та спирту можуть досягати 20 мільярдів гривень щорічно – тільки від акцизу держава втрачає від 8 до 10 мільярдів гривень на рік.

Про це йшла мова 13 травня 2021 року під час засідання комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому заслухали представників профільних відомств щодо боротьби з незаконним обігом алкогольної продукції в Україні. 

Зокрема, голова комітету Данило Гетьманцев жорстко розкритикував роботу Державної податкової служби та Державної фіскальної служби. За його словами, у разі подальшої роботи без результату комітет ініціюватиме кадрові зміни. 

Відео дня

Як зазначають у комітеті, наразі в Україні функціонує більше 8 тисяч нелегальних точок, що продають алкогольний фальсифікат, також його можна придбати в інтернет за заниженими цінами. Крім того, голова комітету звернув увагу на проблему так званих акцизних марок-двійників.

«Ми всі знаємо, мінімум про відому торгову марку, все суспільство знає про те, що з Туреччини завозяться та реалізовуються торгові марки-двійники. Ми знаємо, що ця торгова марка реалізується у найбільших торгових мережах України, які є білими, але вони співпрацюють і також, я так думаю, усвідомлюють незаконний характер цього товару. Великі супермаркети беруть на реалізацію відповідний товар, де наклеєна акцизна марка-близнюк. Що заважає віддати на експертизу пляшку горілки цієї торгової марки і провести далі усі необхідні слідчі дії?», – заявив Гетьманцев.

Данило Гетьманцев особисто перевірив, як легко знайти фальсифікат в Інтернет / скріншот з відео

Як пояснили у комітеті, більшість нелегальної продукції створюють зі спирту, який понаднормово виробляють державні заводи. Загалом, відомо про 36 підприємств, що виробляють необліковану продукцію, втім, лише 8 з них перевірили працівники ДФС.

«Є простий механізм, який спрацював би – поставити пости, щоб припинити понаднормову роботу заводу, чому вони не стоять? При тому, що штат співробітників ДФС складає 4 600 осіб. Зокрема, відомі факти про спиртозавод в смт. Малинівка, Чугуєвський район, Харківської області,  спиртозавод у Кіровоградській області, місто Олександрія, тощо», – зауважив Гетьманцев.

Своєю чергою заступник голови фінкомітету ВРУ Андрій Холодов зауважив, що якість управління державними активами занадто низька, і звернув увагу на ситуацію з приватизацією об’єктів концерну та ДП «Укрспирт».

«Приватні ліцензії почнуть працювати найближчим часом, і ось ці підприємства, яких на сьогоднішній день 35 – у концерні «Укрспирт», що не передані й не виставлені на приватизацію, вони з кожним місяцем будуть втрачати свою вартість і в кінцевому підсумку вони перетворяться на металолом. Тобто ми втратимо можливість продати їх за хорошою ціною, і до того ж нічого не змінюється на підприємствах з виробництва лівого спирту. І як результат втрати в державний бюджет і кишені громадян», – заявив Холодов.

Держава втрачає 20 мільярдів гривень щорічно: силовиків закликали активніше взятися за тіньовий алкогольний бізнес

Також свою занепокоєність ситуацією висловили провідні експерти галузі та виробники алкогольної продукції, закликавши владу вплинути на детінізацію алкогольного ринку.

«Вимушений констатувати, що Україна багато років входить до ганебного списку країн, де продажі нелегально виробленого алкоголю просто зашкалюють. Нелегальний алкоголь – це, в першу чергу, підробки, які «народні умільці» клеять етикетки відомих брендів та розливають підпільно, або контрабанда, яку, на жаль, чомусь не помічають митники та правоохоронці. Перевірити якість таких товарів неможливо, а страждають від цього самі українці, адже щороку від отруєння сурогатним спиртом гинуть тисячі осіб. Наша компанія та інші законослухняні та відповідальні виробники сподіваємось, що держструктури знайдуть шляхи для об’єднання та подолання цієї проблеми», – заявив генеральний директор алкогольного холдингу Bayadera Group Анатолій Корчинський, коментуючи, як впливає чорний спиртовий ринок на організацію офіційного виробництва.

«Опираючись на дослідження Антикорупційних правозахисних організацій, виробництво контрафакту здійснюється на офіційно діючих лікеро-горілчаних підприємствах. Оскільки відомі причини появи нелегальної продукції, відчутні наслідки для суспільства, слід звернути увагу на приклади успішної боротьби з нелегалами в сусідніх європейських країнах. Ми як фахова організація, вдячні, що на це нагальне та болюче питання звернули увагу та сподіваємось на розпочнеться ефективна робота з незаконним алкогольним виробництвом» , – додала виконавчий директор Асоціації «Укргорілка» Аліна Шолохман.

За підсумками засідання комітету очільники профільних служб пообіцяли надати результати до наступного засідання, яке відбудеться за три тижні.