Попит на іпотеку був найвищим за всю історію спостережень / фото УНІАН Володимир Гонтар

Позитивні настрої банків щодо динаміки кредитування в IV кварталі 2020 року збереглися і в кінці I кварталу поточного року: попри очікування нових карантинних обмежень, попит на кредити збільшився з боку бізнесу і населення.

Про це повідомила прес-служба Національного банку з посиланням на результати опитування щодо умов банківського кредитування.

Читайте такожЗеленський підписав закон про обов'язкову реструктуризацію валютних кредитів

Відео дня

Відзначається, що попит на іпотеку був найвищим за всю історію спостережень.

Банки відзначили помірне пом'якшення стандартів як корпоративного, так і роздрібного кредитування, спрогнозували подальше зростання фондування від населення і корпорацій і очікують підвищення ризиків у II кварталі.

"У січні-березні 2021 року попит на бізнес-кредити зріс, найбільше - на позики малих і середніх підприємств (МСП), гривневі та довгострокові кредити. Головними факторами пожвавлення попиту залишаються зниження процентних ставок, потреба підприємств в капітальних інвестиціях і оборотному капіталі, а також реструктуризація боргів", - сказано в повідомленні.

Пом'якшення кредитоспроможності для бізнесу банки пояснюють високим рівнем ліквідності, посиленням конкуренції з іншими банками, а також поліпшенням очікувань щодо загальної економічної активності та розвитку окремих галузей.

За даними НБУ, зниження ставок є головною причиною пом'якшення умов кредитування. Майже чверть опитаних респондентів відзначили збільшення рівня схвалення заявок на бізнес-кредити та пом'якшення вимог до розміру кредиту. Понад 80% фінустанов оцінили боргове навантаження корпоративних позичальників як середню, одночасно для великих підприємств оцінка вище в порівнянні з МСП.

Відзначається, що попит населення на кредити зростає третій квартал поспіль. Кредитну активність позичальників стимулювали зниження процентних ставок, поліпшення споживчих настроїв і перспективи розвитку ринку нерухомості. Зміна попиту на іпотеку банки оцінили вище всього за всю історію спостережень.

"Учасники опитування позитивно оцінюють перспективи кредитування в наступні 12 місяців: 78% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля корпорацій, 82% - домогосподарств. Це найвищі з 2015 року оцінки приросту кредитного портфеля населення, втім, окремі великі банки очікують певного погіршення його якості", - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що оптимізм респондентів щодо подальшого нарощування фондування зріс: 77% опитаних очікують збільшення депозитів домогосподарств, 78% - коштів підприємств. У найближчі три місяці банки прогнозують зростання ризиків: кредитного, процентного і ризику ліквідності.

Що цьому передувало

Українські банки в лютому 2021 року видали 617 іпотечних кредитів на загальну суму 457,9 млн грн, що на 81% більше, у порівнянні з лютим 2020 року, і на 40% перевищує показник січня.