Олександр Щуцький

Контрабанда на митниці існує у всьому світі. Однак, в Україні митники найчастіше борються з контрабандистами підручними засобами, без сучасних скануючих засобів та іншого технічного забезпечення.

Про це заявив директор департаменту ризиків Державної митної служби України Олександр Щуцький, повідомляє "РБК-Україна".

"Контрабанда скрізь існує: і в Україні, і в Італії, і в Німеччині. Точно так само, як і скрізь існує боротьба з нею", - заявив Щуцький.

Водночас він зазначив, що забезпечення європейської митної системи та української - дуже сильно відрізняються.

"Тому коли говорять, що ми хочемо домогтися європейського або американського результату на українській митниці, виходить, що ми при мінімальному фінансуванні ми хочемо одразу максимального результату. Моя думка, на сьогодні при тому забезпеченні, яке є, українська митниця намагається ефективно працювати", - зазначив чиновник.

За його словами, починаючи від форми й закінчуючи засобами, якими він повинен боротися з контрабандою, в Україні повне недофінансування.

"Українська митниця нічим не забезпечена. Крім дзеркальця і ліхтарика. А нову форму останній раз закуповували у 2010 році. Якщо ми візьмемо будь-якого європейського або американського митника, їхнє забезпечення в 100 разів сильніше, ніж у нас. Тому, коли нам кажуть, що ми неефективно працюємо, або на митниці високі корупційні ризики - так, але на такі умови жоден би європейський митник не пішов би працювати", - додав директор департаменту ризиків.

Він також заявив, що на митниці є нестача кадрів. Люди не залишаються в митній системи.

"Все впирається у фінансування, соцпакети й те, чим ми працюємо. Ми зараз боремося з контрабандою палицями, а не як Європа - скануючими системами та всім іншим. У цьому сенсі, ми перебуваємо в кам'яному столітті й навіть в цій ситуації даємо ефективність і надходження до бюджету.

Нагадаємо, раніше Олександр Щуцький розповів в інтерв'ю РБК-Україна про боротьбу з контрабандистами, тіньовими схемами, результати кадрової "чистки" всередині митниці й плани її модернізації, а також - про реформу митної системи в цілому і те, наскільки реалістичні плани завершити її у 2021 році.