/ Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник мера Одеси В'ячеслав Шандрик.

За його словами, 23 травня розпочнуться ремонтно-реставраційні роботи сходів, які є пам'яткою архітектури національного значення.

Згідно з проектом, планується облаштування гідроізоляції конструкції покриття Потьомкінських сходів, відновлення наскрізної прохідності тунелів, посилення і відновлення монолітності пошкоджених тріщинами арок і склепінь, а також посилення верхніх стінок Приморського бульвару.

Відео дня

Терміни виконання робіт за договором: травень 2016 року - травень 2017 року.

Як зазначив Шандрик, загальна кошторисна вартість об'єкта становить понад 15 млн грн. «У 2016 році передбачається освоїти 8 млн, які у повному обсягу виділені з бюджету Одеси», - сказав віце-мер.

У зв'язку з виконанням зазначених робіт з 20 травня по 28 серпня буде припинено експлуатацію фунікулера, що курсує уздовж сходів.

Як зазначив Шандрик, безпосередньо сходи будуть перекривати частково - у конкретному місці проведення робіт. (Сходи розділять на 4 частини, які будуть перекривати по черзі.) Під час масових заходів, що проводяться на Потьомкінських сходах (кінопокази, концерти в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю і святкувань Дня міста) ремонт призупинять.

Читайте такожПотьомкінські сходи в Одесі визнали скарбом європейської кінокультури

Управління капбудівництва провело тендер і уклало договір на виконання робіт з ТОВ НВЦ «Екобуд».

За словами директора «Екобуду» Володимира Суханова, сходи побудовані з вапняку-черепашнику, який з часом, під впливом навколишнього середовища змінює свій хімічний склад. За даними Суханова, сходи, зведені на Приморському бульварі у ХІХ столітті, останній раз капітально ремонтувалися у 1933 році - тоді зробили гранітне облицювання. Він зазначив, що в ході робіт, що починаються, з боку фунікулера зроблять приямок, щоб розчистити проходи і забезпечити вентиляцію каменю. Планується демонтаж сходинок - після зняття гранітних плит елементи конструкції просочать розчинами для зміцнення вапнякової складової, зміцнять арки, встановлять нові світильники тощо.

Акцентується, що сходи збережуть колишній зовнішній вигляд.

Довідка УНІАН. Потьомкінські сходи споруджені у 1837-1842 роках за проектом архітектора Франца Боффо. За його задумом, вони - «парадний вхід» з морського порту до міста. У різний час називалася Портовими, Гігантськими, Рішельєвськими, Воронцовськими, сходами Миколаївського бульвару, сходами бульвару Фельдмана, Приморськими, Бульварними.

Знаменитий режисер Сергій Ейзенштейн зняв у 1925 році фільм «Броненосець «Потьомкін», який розповідає про події 1905 року: повстання матросів броненосця «Князь Потьомкін Таврійський» і подальші події в порту (один з найбільш відомих епізодів - розстріл мирних громадян, включаючи жінок і дітей, на сходах). Звідси назва сходів - Потьомкінські.

Вони складаються з 192 сходинок, 10 прольотів, їх довжина 142 метри, висота - 24 метра. Сходи мають особливість: парапети, розташовані по обидва боки сходів, здаються паралельними, однак основа сходів має ширину 21 метр, а вершина - 12,5 метра.