REUTERS

Про це президент України Петро Порошенко заявив в інтерв'ю телеканалу СТБ.

"Переговори в "нормандському форматі" ніколи не бувають легкими. Але я можу сказати, що на цьому раунді, на цьому етапі вдалося досягнути певного прогресу. Перша позиція — це є те, що за моїм наполяганням ми маємо забезпечити нарешті режим припинення вогню. І оскільки немає довіри до того, що взяті на себе забов'язання будуть виконуватися, нам вдалося забезпечити прийняття і підтримку української пропозиції про те, що ми маємо відвести від лінії зіткнення артилерію калібром менше 100 мм, міномети і танки, з яких в основному обстрілювалися українські позиції", - сказав президент.

Читайте такожОБСЄ не підтверджує інформацію про відведення бойовиками озброєння калібром менше 100 мм

Відео дня

Він зазначив, що озброєння має бути відведене на 15 км.

"Ми забезпечили, щоб значним чином зросла кількість інспекторів ОБСЄ, і вздовж лінії зіткнення були розставлені від 10 до 15 постійно діючих з постів спостережень ОБСЄ, які додатково до мобільних груп, які будуть перевіряти виконання цього забов'язання, для того, щоби на відстань пострілу артилерія, танки і міномети в основному те, від чого гинуть і залишаються пораненими українські воїни було відведено", - пояснив Порошенко.

За його словами, "встановили дуже жорсткий термін підписання цієї угоди - до 3 серпня не пізніше".

"І потім залишається 10 днів для того, щоб її негайно імплементувати", - зазначив Порошенко.

Крім того, глава держави підкреслив, що під час переговорів він наголосив на звільненні незаконно утримуваних заручників. За його словами, у цьому Україні допомагатиме Міжнародний комітет червоного хреста.

"Нарешті ми отримали погодження російської сторони... зараз будемо перевіряти, як воно буде виконуватися", - сказав президент.

Як повідомляв УНІАН, 23 липня Порошенко провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Франції Франсуа Олландом та Президентом Росії Володимиром Путіним.

Співрозмовники обговорили результати останнього засідання Тристоронньої контактної групи та її чотирьох підгруп, яке відбулося 21 липня у Мінську.

Учасники розмови наголосили на необхідності забезпечення належного моніторингу і верифікації режиму припинення вогню з боку ОБСЄ і підтримали ініціативу Президента України щодо невідкладного підписання в рамках Тристоронньої контактної групи домовленості щодо відведення танків, гармат калібром до 100 міліметрів і мінометів.

Глава Української держави особливо наголосив на необхідності звільнення усіх заручників, в тому числі незаконно утримуваних осіб на території Росії, зокрема Надії Савченко.