REUTERS

П

Про це Лавров сказав на прес-конференції в Москві, відповідаючи на запитання УНІАН, як російська сторона реабілітуватиме словосполучення «русский мир» у ситуації, коли вся планета побачила, що «русский мир» - це «російська війна і російська смерть».

Зокрема, він заявив, що «русский мир» це не якась вигадка Росії.

Відео дня

«Русский мир» існує, це не проект, це об'єктивна реальність. Також як є об'єктивна реальність українського світу в Канаді, інших державах, як є реальність вірменської діаспори», - сказав Лавров.

За його словами, у Росії через об'єктивні причини браку грошей не доходили руки, щоб з цими людьми налагодити стійкі контакти і зв'язки, щоб допомогти їм відчувати себе не людьми другого сорту в тих країнах, де вони живуть, щоб вони могли користуватися своєю мовою, щоб у них були рідною мовою ЗМІ, щоб вони могли зустрічатися, проводити заходи, які допомагають зберегти їхню культуру».

Читайте такожЛавров заявив, що Росія не порушувала Будапештський меморандум, оскільки не погрожувала Україні ядерною зброєю

Лавров заявив, що мають забезпечуватися права росіян у країнах, де вони проживають. За його словами, ці права повинні базуватися на міжнародно-правових нормах.

«Це повною мірою стосується тих росіян, які жили і живуть в Україні», - сказав Лавров.

«Ці росіяни сподівалися, що президент за президентом у вас обиралися в Україні і обіцяли зробити російську мову державною мовою. Максимум на що пішов Віктор Федорович Янукович – це приєднатися, та й то не до кінця, до конвенції про регіональні мови і мови меншин», - додав він.

За його словами, РФ готова до виконання всіх зобов'язань по лінії Ради Європи, ООН, «включаючи поважання принципу територіальної цілісності та невтручання у внутрішні справи держав», і включаючи декларацію 1970 року, яка говорить, що кожен уряд у рамках територіальної цілісності зобов'язаний забезпечувати самовизначення народів.