Обмін полоненими в даний час заблокований \ фото ОП

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що вже кілька місяців не відбувається взаємне звільнення утримуваних осіб на Донбасі через те, що протилежна сторона не узгоджує списки.

Читайте такожНа Мінських переговорах робота політичної підгрупи і обмін полоненими заблоковані - ГармашПро це Єрмак заявив під час виступу у Королівському інституті міжнародних справ Chatham House (Лондон, Велика Британія), повідомляє прес-служба президентського Офісу.

Єрмак нагадав, що нині триває переговорний процес у «нормандському форматі» і в рамках Тристоронньої контактної групи.

Відео дня

За його словами, з моменту попереднього грудневого саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі відбулося узгодження чотирьох нових точок розведення сил і засобів на лінії розмежування, практично узгоджено 20 ділянок для розмінування.

Також було домовлено про доступ представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць незаконного утримання осіб на непідконтрольних українській владі територіях, проте ця домовленість поки що не виконана.

«На жаль, на сьогодні вже кілька місяців взаємне звільнення не відбувається саме з причини того, що протилежна сторона не узгоджує списки. Постійно робляться якісь перепони для цього. Зараз вони говорять, що їм нібито перешкоджає в цьому постанова Верховної Ради щодо місцевих виборів. Але ми постійно наголошуємо, що це нонсенс: як таке гуманітарне питання, як життя і здоров’я людей, може залежати від документа?» – зазначив Єрмак.

Місцеві вибори в Україні

15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму і Донбасу не призначаються і не проводяться.

Росія і підконтрольні їй бойовики з 19 серпня блокують роботу ТКГ з вимогою скасувати пункт постанови ВР, в якому йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях.