"Газпром" викупив лише третину від запропонованої транзитної потужності газопроводу Ямал-Європа, що проходить територією Польщі / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Російський "Газпром" відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну на листопад.

Про це свідчать дані платформи GSA Platform.

Читайте також"Газпром" цього року тричі зменшував транзит газу через Україну – "Оператор ГТС"

Відео дня

"Газпром" викупив лише третину від запропонованої транзитної потужності газопроводу Ямал-Європа, що проходить територією Польщі.

На листопад "Газпром" забронював потужності в 31,4 мільйона кубометрів газу на добу.

Всього на аукціоні пропонувалося забронювати транзитні потужності в обсязі 89,1 мільйона кубометрів газу на добу.

У такому ж форматі завершився і минулий аукціон - на жовтень.

Що пропонувала Україна:

Оператор ГТС України розподілив пропоновані потужності за двома маршрутами: на газовимірювальній станції (ГВС) Суджа було запропоновано 9,8 млн кубометрів на добу, і ще 5,2 млн кубометрів на добу — на ГВС. Однак, вони залишилися незатребуваними "Газпромом".

Бронювання українських потужностей:

У "Газпрому" на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд кубометрів — це 109 млн кубів на добу.

До серпня 2021 року "Газпром" бронював додаткову тверду транзитну потужність через Україну (до 15 млн кубометрів на добу), і ніколи не замовляв додаткову переривану потужність, пропоновану ОДТСУ (63,7 млн кубометрів на добу).

Транзит газу через Україну:

  • 27 вересня Угорщина підписала з російським "Газпромом" новий довгостроковий контракт на постачання газу в обхід України.
  • У зв'язку з цим МЗС України висловило розчарування і викликало посла Угорщини.
  • 28 вересня в Європейській комісії заявили, що оцінять можливі наслідки у зв'язку з підписанням контракту на постачання російського газу в Угорщину в обхід України.
  • Російський газовий монополіст "Газпром" з 1 жовтня перестав використовувати українську газотранспортну систему для постачання газу до Угорщини.
  • 1 жовтня набув чинності контракт між Угорщиною і Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб.м на рік, згідно з яким природний газ в Угорщину буде поставлятися через "Турецький потік".