Петер Сійярто / REUTERS

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляє, що Угорщина продовжить блокувати засідання Комісії Україна-НАТО, але не проти участі українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна в форматі спільної зустрічі країн-членів Альянсу з Грузією та Україною.

Про це він повідомив на прес-конференції в Брюсселі після сьогоднішнього засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, відео якого розміщене на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

Глава МЗС Угорщини розповів про свою останню зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Відео дня

"Я сказав йому, що на жаль, ми не можемо зняти наше вето, коли йдеться про зустрічі Комісії Україна-НАТО, оскільки немає поступового прогресу", - зазначив Сійярто, говорячи про прогрес в контексті задоволення прав угорської національної меншини на Закарпатті.

При цьому він додав, що його країна може погодитися в рамках проведення міністерської зустрічі на рівні глав МЗС у грудні у Брюсселі на формат спільного засідання за участі керівників зовнішньополітичних відомств України та Грузії, як це було під час липневого саміту Альянсу.

"В той час президент Грузії і президент України були запрошені. Ми не виступали проти цього. І тут, якщо справа стосуватиметься того, що на зустріч НАТО будуть запрошені для участі два міністри закордонних справ - один з Грузії, інший з України - нас це влаштує. Це не зустріч Комісії Україна-НАТО, я маю підкреслити, це не зустріч КУН. Це зустріч міністрів закордонних справ НАТО, на яку два додаткові міністри закордонних справ будуть запрошені з України і Грузії", - наголосив Сійярто.

Читайте такожМЗС викликало "на килим" нового угорського посла через вчорашні висловлювання Орбана

При цьому глава МЗС Угорщини повідомив, що не ініціюватиме запрошення Клімкіна до Брюсселя в грудні для участі у форматі, про який він повідомив, але Угорщина не буде проти такого запрошення.

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що з чинною українською владою неможливо досягнути домовленості. Він висловив сподівання, що після президентських виборів у 2019 році з владою України буде легше домовлятися.

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення Верховною Радою нового закону про освіту у 2017 році.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону про освіту, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагав від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та НАТО.

У вересні в інтернеті з'явилося відео, на якому українцям надають угорське громадянство з проханням не повідомляти про це владі. Люди на відео на тлі угорського прапора зачитували текст присяги громадянина Угорщини. Потім угорський дипломат закликав їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

4 жовтня консула Угорщини у Береговому було оголошено персоною нон грата, у відповідь Угорщина заявила про вислання українського консула.

25 жовтня міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що Україна та Угорщина 28 листопада проведуть у Києві комплексні консульські консультації у зв'язку з видачею угорських паспортів жителям Закарпаття.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль заявив, що Будапешт переніс видачу своїх паспортів жителям Закарпаття з Берегового до сусіднього угорського міста Кішварда на сході країні.

14 листопада в Україну прибув новий посол Угорщини Іштван Ійдярто, який підтвердив підтримку офіційним Будапештом незалежності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.