Фото УНИАН

Речник СБУ Олена Гітлянська на своїй сторінці у Facebook написала: «Головне слідче управління Служби безпеки України сьогодні продовжило допитувати лідера комуністів Петра Симоненка. Як і обіцяла СБУ, допити Симоненка будуть тривати, оскільки у нас до нього багато запитань».

Читайте такожСимоненко прибув на допит в СБУ

За словами Гітлянської, «комуністи підозрюються в багатьох протиправних діях, у тому числі є обґрунтовані підозри щодо їхньої участі у вчиненні терактів в Одесі та інших регіонах країни. Крім цього слідчі допитають Симоненка щодо його публічних виступів та інтерв’ю ЗМІ на початку квітня».

Відео дня

Як зазначила речник СБУ, «нас цікавлять коментарі лідера комуністів у зв’язку з прийняттям Верховною Радою Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їх символіки».

«Симоненко має пояснити, що він мав на увазі, коли висловився щодо зміни меж території України шляхом денонсації пакту Молотова - Ріббентропа. Перевіряється також низка інших його висловів, суджень, тверджень щодо прийняття цього закону», - повідомила Гітлянська.

Вона зауважила: «Слова лідера КПУ підтверджують головну підозру - антиукраїнську діяльність комуністів та намагання дестабілізувати ситуацію в країні. Останні дії прихильників марксизму-ленінізму у Дніпропетровську також говорять про обґрунтованість підозр СБУ».

За словами Гітлянської, СБУ активно продовжує викривати сепаратистські рухи, до яких причетні у тому числі комуністи. «Так, у Дніпропетровській області СБУ викрила ще одну сепаратистсько-комуністичну мережу, небезпека якої полягала в тому, що вона штучно нав’язувала антиукраїнську пропаганду та інспірувала сепаратистські прояви у регіоні. Мережа координувалася колишніми очільниками обласного комуністичного осередку, які втекли на окуповану територію т.зв. «ЛНР». Там вони стали самопроголошеними «депутатами парламенту новоросії» і тепер намагаються звідти через поплічників розхитувати ситуацію в регіоні».

«У Дніпропетровській області співробітники СБУ провели обшуки у п’ятьох їхніх «підлеглих» − місцевих комуністів, причетних до активної пропаганди сепаратизму. Вони поширювали провокаційні заклики, намагалися створити низку однотипних фейкових структур. Під виглядом «громадських рухів» ці «одноденки» мали підбурювати псевдопротестні акції, поширювати листівки. У ході обшуків вилучено комп’ютерну техніку та флеш-накопичувачі із матеріалами сепаратистського змісту, друковані агітки, документацію, що свідчить про протиправну діяльність цих осіб», - повідомила речник СБУ.