На Житомирщине в рамках декоммунизации продолжают демонтировать памятники / cont.ws

У Житомирській області станом на 1 грудня в рамках декомунізації демонтовано 35 пам'ятних знаків та пам'ятників.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Житомирської облдержадміністрації.

Читайте такожУ Одесі в рамках декомунізації перейменують 10 вулиць, 2 провулка і парк

Відео дня

Як уточнили в прес-службі, для повного виконання вимог закону про декомунізацію в області залишається демонтувати ще 25 пам'ятних знаків та пам'ятників.

Також за даними ОДА, в області вже перейменовано 426 об'єкти топоніміки, а залишається перейменувати ще 292 об'єкта.

Зокрема, в області досі лишаються не перейменованими 26 населених пунктів та 2 райони, які носять назви, пов'язані з більшовицько-комуністичним минулим України.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 9 квітня ухвалила Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Законом забороняється публічне використання і пропаганда символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменувати населені пункти, установи, організації, торгові марки і т. п.

Читайте такожВ Україні повинні перейменувати близько тисячі населених пунктів - історики

Серед іншого, згідно із законом, місцеві органи влади в 6-місячний термін від дня набуття чинності цим законом в установленому порядку мають здійснити демонтаж пам'ятників, пам'ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-33 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади в Компартії, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР, інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов'язана з розвитком української науки і культури), працівників радянських органів держбезпеки, подіям, пов'язаним з діяльністю Компартії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників руху за незалежність України у XX столітті.