Віктор Журавель, він же "Віхо" / фото mykyivregion.com.ua

Ввечері 9 травня 2024 року соцмережі облетіли кадри з агресивним чоловіком, який в одному з ресторанів Броварів Київської області кидався на поліцію та погрожував їм зброєю. Пізніше стало відомо про затримання дебошира – раніше судимого місцевого жителя, якому тепер загрожує до 5 років тюрми. 

Тим часом, в ЗМІ та соцмережах з'явилася інформація, що затриманим є місцевий кримінальний авторитет Віктор Журавель, також відомий як "Віхо".

При цьому це вже не перший гучний скандал за участю "Віхо", який сколихнув місцеві ЗМІ. До цього Журавель вже "прославився" після стрілянини в Броварах в травні 2020 року. Тоді він зі своєю бандою влаштував справжню бійню прямо посеред житлового кварталу. В результаті троє людей отримали поранення, а мешканці навколишніх будинків в шоковому стані обривали лінію 102. У сутичці було задіяно близько сотні людей – офіційно це назвали "конфліктом між перевізниками". Насправді ж то був нахабний бандитський наїзд – кримінальники "кришували" нелегальні перевезення і просто вирішили витіснити конкурентів.

Відео дня

Членів організованої злочинної групи "Журавлі" і самого Віктора Журавля тоді затримали. "Віхо" отримав підозру в бандитизмі та замаху на умисне вбивство. Але участь в цій справі та офіційна підозра не завадили кримінальному авторитету залишитися на волі. Більше того – після початку російського повномасштабного вторгнення Журавель "вліз" до броварського ТРО і розгорнув свою злочинну діяльність вже там.

За даними місцевих ЗМІ, під прикриттям війни, оборони країни та добровольців "Віхо" почав нахабно продавати зброю кримінальникам. В подальшому, також під прикриттям ТРО, він налагодив цілу схему нелегальної торгівлі озброєнням. Розпродати встиг навіть частину західної зброї, яка для бійців Збройних сил України надходила з Європи.

Після скандального випадку в ресторані, який потрапив в мережу, Журавля таки затримали. Та навіть під час затримання кримінальник поводився так, ніби на нього випадково напали розбійники. "Віхо" намагався чинити опір та продовжував ображати представників поліції. Втім, зухвала поведінка його не врятувала – врешті йому наділи кайданки та поклали обличчям в асфальт. Якщо й після цього інциденту якимось дивом Журавель безкарно "полетить"  на волю, прискіплива увага до його долі з боку ЗМІ тепер гарантована.