REUTERS

Президент США Барак Обама Барак Обама наголошує, що питання про надання Україні летальної зброї вивчається, рішення не прийнято.

Про це він сказав на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Вашингтоні. (Пряма трансляція заходу відбувалась на сайті Білого дому).

Читайте такожОбама повідомив про збереження санкцій проти РФ і пригрозив Москві міжнародною ізоляцією

Відео дня

Президент США вкотре наголосив, що врегулювання ситуації на сході Україні повинно бути досягнуто дипломатичними засобами.

"Це правда. Якщо фактично дипломатія зазнає невдачі, тоді я звернусь до своєї команди розглянути всі варіанти: які інші засоби ми можемо застосувати, щоб змінити підхід пана Путіна. І можливість надання летальних оборонних озброєнь є одним із варіантів, який розглядається, але я ще не прийняв рішення з цього приводу", - наголосив Обама.

За його словами, Сполучені Штати проводять консультації з Меркель та іншими союзниками й партнерами з цього питання.

Обама наголосив, що основна ідея полягає не в тому, що "Україна може завдати поразки російській армії..., а скоріше в тому, щоб розглянути додаткові можливості, що ми можемо зробити, щоб допомогти зміцнити оборонні можливості української армії в умовах агресії сепаратистів".

Як повідомляв УНІАН, на тлі зафіксованого на початку цього року наступу проросійських бойовиків на Донбасі на Заході активізувалися дискусії на тему озброєння західними державами українському армії для боротьби з агресією Росії.

Деякі американські сенатори неодноразово закликали Обаму надати Україні летальну зброю.

Читайте такожРада розгляне звернення до США про надання військової допомоги та статусу союзника

Раніше Польща неодноразово заявляла, що готова продавати зброю для України, відзначаючи, що не існує жодного міжнародного документу, котрий би забороняв таку співпрацю.

7 лютого у своєму виступі на Мюнхенській конференції з безпеки (MSC) президент України Петро Порошенко заявив, що Україна має право на отримання оборонного озброєння нелетального характеру для захисту територіальної цілісності. Він нагадав, що 20 років тому Україна відмовилася від ядерного потенціалу в обмін на гарантії. "І сьогодні, я вважаю, ми маємо право на отримання оборонного озброєння нелетального характеру для захисту територіальної цілісності", - підкреслив Порошенко.