Авраменко назвав відповідники російському слову "изощряться" / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Відомий український вчитель, автор підручників з мови Олександр Авраменко розкрив відповідник російському слову "изощряться".

"Изощряться в спорте" або "изощряться в учебе" - це доволі популярні вислови, але не всі знають, як грамотно перекласти їх на українську. Авраменко в рамках свого онлайн-уроку розглянув цю тему детальніше.

Слід почати з лексичного значення цього слова.

"Изощряться" - це доходити до віртуозності в чомусь; робити щось дуже майстерно; застосовувати всі свої вміння, здібності", - пояснив педагог.

Цьому слову є кілька українських відповідників: "витончуватися", "вправлятися", "звиватися", "викаблучуватися", "виламуватися".

"Кожний з них використовуємо у різних ситуаціях. Наприклад, "витончуватися у кулінарному мистецтві"; "вправлятися в різних видах спорту"; "викаблучуватися перед кимось", - перерахував вчитель. 

Водночас є відома стійка сполука слів: "изощряться в красноречии". Українською це буде - "розсипати перла красномовності", сказав Авраменко.

Як сказати українською "з легким паром"

Цей вираз деякі з нас знають ще з відомого радянського фільму "Іронія долі". Однак його уникати у мові слід не тому, що це "флешбек" до СРСР. Слово пара в український - це жіночий рід, тож дослівно перекласти вираз правильно не вийде, пояснив Авраменко.

Він навів кілька прикладів, як можна замінити відому фразу, не втрачаючи її значення. Також на одному з уроків він розглянув тему числівника "пів" - як саме вживати його (за новим правописом) - дивись тут пораду.

Вас також можуть зацікавити новини: