Ілюстрація REUTERS

Ціни на бензин на українських АЗС через падіння вартості нафти та стабілізації валютного курсу мають потенціал до подальшого зниження на 3 гривні/літр.

Читайте такожАМКУ викликав керівництво мереж АЗС через недостатнє зниження цін на бензин

Про це у Facebook повідомив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Відео дня

"За тиждень зниження пройшло у всіх мережах в діапазоні 1-2,5 гривні/літр. Стабілізація валютного курсу на міжбанку, а також перспектива отримання допомоги від МВФ (яка серед іншого покликана підтримати гривню) зміцнює прогноз на подальше зниження. Потенціал – до 3 гривень/літр", - пише Куюн.

При цьому він зазначив, що такий розрахунок підходить для "мирного" часу, а в умовах карантину та відповідного зниження продажів на АЗС на 20-40% дуже складно передбачити, як поводитиметься ринок.

"Неясна глибина кризу, та й ситуація в цілому не має аналогів. Використовувати звичайні алгоритми навряд чи доречно. Спочатку була думка, що чимала частина заправок закриється. Змушений визнати – ні, не закриються. Будуть збитки, але вони продовжать працювати, щоб як мінімум захиститися від мародерів. А раз вже все одно відкриті, то чому б не скинути ціну до мінімуму, бо проданий літр хоч якось знизить збиток. Таких станцій буде чимало. Крім того, складається ідеальна ситуація для реанімації тіньового ринку, який отримав хороший удар на початку року", - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, Антимонопольний комітет України планує обговорити з керівниками найбільших мереж АЗС WOG, OKKO, Ukrnafta, Socar, UPG можливість зниження цін на бензин в країні у зв'язку з падінням вартості нафти у світі.

За даними комітету, наприклад, для бензину марки А-95 виправданим може бути зниження ще на 3-5 гривень.

9 березня ціна нафти марки Brent впала на 30% - до 34 доларів за барель, продемонструвавши найгіршу динаміку з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Слідом за обвалом цін на нафту різко просіли валюти ряду країн і котирування фондових бірж.

Станом на 27 березня ціна на нафту марки Brent на лондонській біржі опустилася до 26 доларів за барель.