Нові умови карантину в Україні / фото УНІАН

В Україні важка ситуація з коронавірусом. Кількість хворих за добу постійно зростає, а місця в лікарнях закінчуються. Щоб протистояти пандемії, МОЗ України запропонувало Кабміну ввести нові обмеження на час карантину. Здебільшого нові заборони будуть стосуватися торгово-розважальних центрів та зон харчування.

Якщо пропозиції МОЗ будуть схвалені, українці зустрінуться с безліччю нових обмежень і заборон.

Якими будуть можливі нові обмеження в Україні

  • В торгово-розважальних центрах будуть працювати лише магазини. Зони харчування, дитячі кімнати і будь-які розваги не будуть діяти.
  • Масово-культурні заходи будуть заборонені. Про виставки і концерти на час обмежень доведеться забути.
  • Обмеження роботи спортивних установ. Будуть закриті басейни, спортивні зали та фітнес-клуби.
  • Покарання за недотримання карантинних норм. Об'єкти, які не будуть дотримувати санітарних норм та карантинних обмежень, будуть закриті. Підприємці та установи також будуть отримувати штрафи за допуск людей без масок.

"Карантин вихідного дня" в Україні

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов запропонував ввести "карантин вихідного дня" з наступних вихідних 14-15 листопада. Ці обмеження будуть діяти лише в суботу та неділю. Якщо рекомендацію Степанова буде схвалено, то на вихідних будуть введені нові правила роботи громадських закладів.

Відео дня
  • Всі громадські місця окрім продуктових магазинів та аптек будуть закриті. На вихідних буде працювати лише найважливіші заклади для життя. Таке обмеження дозволить зменшити кількість соціальних контактів.
  • Громадський транспорт буде працювати. За словами Степанова, транспорт відноситься до критично важливої інфраструктури і жодні європейська країна його не зачиняє.

Міністр також розповів, що в Україні не буде повного локдауну (тобто обмеження пересування по країні), оскільки країна до цього не готова.

Година для літніх людей

Заклади та установи отримають рекомендацію запровадити "годину для літніх людей" - окремий час, коли будуть обслуговуватися люди віком старше 60 років. Такий час може бути введений з 10 по 12 годину. Необхідність таких обмежень пов'язують з тим, що люди віком понад 60 років найбільше уразливі до зараження коронавірусом. Однак літнім людям не буде заборонено відвідувати заклади в інший час.

Читайте також інші новини: