Українці з автономним опаленням будуть платити за доставку газу менше / фото УНІАН

Домогосподарства, які використовують газ для опалення, протягом перших трьох місяців поточного року сплачуватимуть за доставку газу на 30 - 35% менше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Читайте такожКиянам зменшать суму в січневих платіжках за тепло

Про це йдеться в повідомленні Асоціації газового ринку України.

Відео дня

У повідомленні відзначається, що завдяки прийнятому Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), порядку формування тарифів облгазів, найбільш вигідною нова система буде для домогосподарств, що використовують газ для автономного опалення. Їх платежі за доставку газу зменшаться в середньому на третину. Наприклад, домогосподарство в Полтавській області, яке споживає 1600 кубометрів газу в рік, за три місяці заплатить 460 гривень замість 720.

"Зменшаться платежі домогосподарств в інших областях, зокрема в Чернігівській та Хмельницькій. Наприклад, сім'я у Чернігівській області, яка споживає 2223 кубометри газу в рік, заплатить у першому кварталі 583 гривні замість 935, а сім'я подолян - 358 гривень замість 551 гривні", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, українці з січня 2020 року почали отримувати окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями.

У жовтні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни в порядок формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитим за минулий рік.

На думку регулятора, прийняття нової методики дає протягом року рівномірне навантаження з оплати послуг споживачеві, а також прогнозування тарифної виручки облгазів.

24 грудня НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на послуги 44 газорозподільних компаній протягом першого півріччя 2020 року від 30% до двох з половиною разів в залежності від компанії.