Ілюстрація REUTERS

Платіжна інфраструктура України перейде на міжнародний стандарт ISO 20022 до кінця наступного року, говориться в повідомленні Національного банку України.

Читайте такожКабмін змінив порядок блокування податкових накладних

"Стандарт ISO 20022 - це технологічна платформа, яка дає можливість спростити механічні процеси при здійсненні платежів, переносити більше супровідної інформації про платіж. Відповідно, це здешевить транзакції, підвищить гарантованість їх доставки", - цитує прес-служба заступника голови Національного банку України Сергія Холода.

Відео дня

Зокрема, планується, що впровадження стандарту ISO 20022 в Системі електронних платежів (СЕП) Національного банку відбудеться до кінця 2021 року. У майбутньому це дозволить спростити взаємодію між українськими та міжнародними платіжними системами завдяки використанню зрозумілих і загальноприйнятих у світі стандартів. У середньостроковій перспективі в рамках переходу СЕП на стандарт ISO 20022 планується також впровадження миттєвих платежів в системі.

Наголошується, що Національний банк активно працює над проектом з розвитку платіжної інфраструктури України на базі міжнародного стандарту ISO 20022. Його метою є модернізація фінансової інфраструктури України, покращення конкурентоспроможності нашої країни та її інтеграція зі світовими ринками. Проект реалізується в партнерстві з компанією SWIFT за підтримки проекту "Трансформація фінансового сектору" (USAID) та Європейського банку реконструкції та розвитку.

У відомстві зазначили, що серед головних переваг використання міжнародного стандарту ISO 20022 в платіжної інфраструктури України: гармонізація українського платіжного простору зі світовим; включення нових гравців платіжного ринку та платіжних інструментів відповідно до другої платіжної директиви ЄС (PSD2) і введення нових та розширення функціонального наповнення існуючих платіжних інструментів на користь банків та їх клієнтів.

Крім того, перехід на міжнародний стандарт дозволить реалізувати нові автоматизовані процеси, які покривають повний життєвий цикл платежів, підвищити рівень обслуговування, ефективності та прозорості платежів, розширити реквізити платежів додатковою інформацією, а також посилити захист інформації.

Як повідомляв УНІАН, 13 січня українські банки остаточно перевели всі розрахунки своїх клієнтів на міжнародний стандарт IBAN.