Ілюстрація REUTERS

Пандемія коронавірусу на початкових етапах не внесла жодних змін (крім впровадження додаткових заходів захисту співробітників) в роботу 41% українських промислових підприємств.

Читайте такожСільгоспвіробніцтво в Україні впало почти на 20%

Про це свідчать результати опитування Центру ресурсоефективного і чистого виробництва, проведеного з 20 квітня по 8 травня серед 82 промислових підприємств.

Відео дня

Близько 37% підприємств скоротили виробництво і 21% повністю зупинили виробництво.

Згідно з результатами опитування, пандемія коронавірусу не внесла змін до роботи 58% великих підприємств. Водночас 59% середніх підприємств скоротили виробництво і 35% малих підприємств повністю зупинили виробництво.

Також опитування показало, що 67% промислових підприємств виділяють проблему транспортування співробітників на роботу як один з головних негативних факторів для роботи; 59% виділяють проблему додаткових витрат на засоби захисту для співробітників та 59% - проблеми збуту своєї продукції.

Крім цього, 45% підприємств заявили про готовність відновити роботу після карантину, але з певними труднощами, і 32% - готові відновити повноцінну роботу відразу ж.

Згідно з результатами опитування, 63% підприємств вважають, зниження податків найкраще допоможе повноцінно відновити роботу; 59% вважають, що консультаційна допомога для пошуку нових ринків збуту, каналів поставок найактуальніша зараз і 39% виділяють доступні кредити й гранти як найефективнішу допомогу у відновленні повноцінної роботи.

Крім цього, 80% підприємств не запускали додаткове виробництво засобів захисту від коронавірусу (маски, антисептики та інше) й лише 11% опитаних підприємств виробляли засоби захисту для власних потреб.

Опитування проводилося серед 82 промислових підприємств, 35% з яких - великі підприємства, 33% - середні, 32% - малі. Найбільш представленими підприємствами в опитуванні є машинобудівні та металообробні (28%); виробляють будівельні матеріали (13%); хімічні (11%); підприємства легкої промисловості (11%) і харчової (10%).

Як повідомляв УНІАН, падіння промислового виробництва в Україні в червні 2020 року в річному вираженні - до червня 2019 року - без урахування коригування на ефект календарних днів сповільнилося до 5,6% після падіння на 12,2% в травні.