Ілюстрація / REUTERS

Виконувач обов'язків постійного представника Сполучених Штатів Америки при ООН Джонатан Коен висловлює переконання, що Російська Федерація ще більше підживлює конфлікт на Донбасі замість того, аби налагодити відносини з переможцем виборів президента в Україні Володимиром Зеленським. 

Про це Коен заявив на засіданні Ради безпеки ООН в Нью-Йорку. 

"Росія підписала Мінські угоди у 2014 та 2015 роках, і президент Порошенко і обраний президент Зеленський підтвердили, що ці угоди є найкращим засобом для припинення конфлікту на сході України", - заявив Коен.

Відео дня

"Це неприйнятно, що Росія здійснить кроки, щоби поставити у безвихідне положення мирний процес, одразу за чотири дні після президентських виборів в Україні. Ми вітаємо висловлену відданість обраним президентом Зеленським виконати Мінські угоди та подвоїти зусилля для підтримки українських громадян, які проживають на територіях, що контролюються Росією", - наголосив американський дипломат.

"Якби Росія дійсно була зацікавлена в забезпеченні благополуччя російськомовних громадян України, вони би скористалася цим моментом, щоби намітити новий курс у російсько-українських відносинах і добиватися взаємодії з президентом Порошенком і його наступником для сприяння миру. Замість цього, Росія ще більше підживлює конфлікт, який вже забрав понад 13 тисяч життів", - заявив він. 

Читайте такожРосія надаватиме громадянство мешканцям окупованого Донбасу без права отримувати пенсію

Водночас, Коен сказав, що незважаючи на ці глибоко тривожні події, США готові підтримувати зусилля України, щоби відновити контроль уряду України над усієї територією в межах її міжнародно визнаних кордонів. Також він сказав, що спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер готовий брати активну участь у перемовинах з Україною, Росією та партнерами в ООН для деескалації конфлікту та сприяння виконанню Мінських угод, в тому числі за допомогою міжнародних сил безпеки для допомоги виконання Мінських угод.

"Ми знову підтверджуємо, що наші санкції, пов'язані з Донбасом, зберігатимуть свою чинність, поки Росія не виведе свої сили зі східної України та виконає Мінські угоди. Наші санкції, пов'язані з Кримом, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні", - наголосив Коен. 

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. 

«Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької і Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийняття в громадянство РФ у спрощеному порядку відповідно до частини 8 статті 14 федерального закону від 31 травня 2002 №62 ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», - сказано в указі.

В Кремлі пояснюють, що таке рішення ухвалено президентом РФ «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права». Термін розгляду заяв про прийняття в громадянство жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців з дня подання заяви та необхідних документів. Указ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.